Volvo Ocean Race: Delta Lloyd VO70 op transport naar Rio de Janeiro

Delta LloydOp zondag 1 februari 2009 viel de beslissing dat de Delta Lloyd VO70 op transport naar Rio de Janeiro/Brazilië gaat. Dat betekent dat Team Delta Lloyd zich officieel terugtrekt uit de vierde etappe en niet van start gaat in de vijfde etappe naar Zuid-Amerika. De Nederlandse campagne kiest ervoor om de boot in Rio zorgvuldig te repareren en dus niet overhaast aan de volgende start te verschijnen. Daarna pakt het team de draad weer op met een uitgeruste bemanning, gerepareerd jacht, nieuwe mast en zeilen.

Tot hier en verder...Tot hier en verder...“Dat we de monsterrace naar Rio moeten missen, komt als een klap voor iedereen”, gaf campagnedirecteur Tom Touber vanuit Taiwan toe. “De mannen lagen prima in de wedstrijd, hebben echt keihard gewerkt en goed zeemanschap laten zien. Dan is het teleurstellend om uiteindelijk toch te moeten opgeven. Maar de schade is te repareren en vanaf Rio volgen nog vijf etappes en vier In-Port Races. Er is dus volop ruimte voor groei en dat is wat we willen bereiken. Ons doel blijft om onderweg een podiumplaats te behalen. Daarom nemen we nu de tijd om goed voorbereid en sterk terug te komen.”

Op 27 januari ontdekten de zeilers tijdens zijn routineronde een barst in het boegspant. Later bleek de boeg te delamineren, wat betekent dat een carbonlaag losliet en de tussenlaag water opzoog. Gezien de ruige omstandigheden van dat moment werd de kans op ‘lek slaan’ te groot. Daarmee kwam de veiligheid van de bemanning in het geding, dus besloot schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) uit te wijken naar Keelung City in het noordoosten van Taiwan.

Op transport

Delta Lloyd in Keelung CityDelta Lloyd in Keelung CityIn de afgelopen dagen bogen diverse experts zich over de schade en de planning voor wat betreft de reparatie. Op basis van hun aanbevelingen en oordelen wordt momenteel aan een definitieve plan van aanpak gewerkt. De boot gaat in ieder geval naar Rio. Het is nu de uitdaging om logistiek alles pijlsnel te regelen, zodat de Delta Lloyd morgen al op transport kan. Anders wordt het 9 februari, wat nog steeds op tijd is. Ondertussen neemt het team een beslissing over hoe de precieze uitvoering van de reparatie.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto's: Team Delta Lloyd en David Branigaan/Oceansport

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: