Drama in Transquadra, solo deelnemer Jean-Marc Hautbois vermist

Jean-Marc HautboisAfgelopen maandag, 9 februari, is op de middag de bemanning van de ‘Avel’ op verzoek van de wedstrijdleiding van de Transquadra aan boord van de First 31.7 ‘Xenon’ geklauterd. François Van Eetvelde en Patrick Bevernaege hebben daar tot hun consternatie moeten vaststellen dat de schipper van de ‘Xenon’, Jean-Marc Hautbois, niet meer aan boord bleek te zijn. Een harnas bengelde halverwege de mast en er lag 1 schoen aan dek. Het zeiljacht zeilde enkel onder genua, de giek bleek gebroken en het grootzeil gestreken.

De Transquadra wordt gestart in het Franse Saint-Nazaire en de finish ligt in Port du Marin op het eiland Martinique. Onderweg is er een tussenstop in Porto Santo op het eiland Madeira. Het is een 4000 zeemijlen lange transat zeilrace voor solo en dualhanded niet professionele zeilers, die minstens 40 jaar oud zijn. Er wordt gevaren in serie gebouwde zeiljachten met een lengte tussen 9 en 14 meter, waarvan de TCC in het IRC meetsysteem tussen 0,950 en 1,075 moet liggen. Het is een door de Franse Zeil Federatie nationaal geklasseerde zeilwedstrijd, die aan haar 6e editie toe is en die 83 deelnemende boten aan de start zag verschijnen. Een echte klassieker bij onze zuiderburen.

ATR team winds bij start 2e etappeATR team winds bij start 2e etappeZondag 8 februari om 22u29 lokale tijd waren het de broers Croyère, Antoine 59 en Jérôme 52 jaar jong, op hun A35 ‘ATR team winds’ die de line honours van de 2e etappe voor zich namen in Martinique. Zij droegen hun overwinning op aan Eric Tabarly, aan wiens zijde ze ongeveer een jaar hadden mogen zeilen aan boord Penduick VI. De eerste solozeiler arriveerde een kleine 24 uur later. Jean-Pierre Kelbert stuurde maandag om 22u15 lokale tijd zijn ‘Partouche’, een JPK 960, over de finishlijn. Hij had het na zijn allereerste trans-Atlantische oversteek vooral over hoe hard het was geweest. Bij een poging om zijn spinnaker vrij te maken was hij tot 3 maal toe in de mast geklommen en was daarbij één keer uit de mast gevallen, waarbij hij de enkel bezeerde.

Toen sijpelde het nieuws binnen over de onfortuinlijke Jean-Marc Hautbois. Op 7 februari had Mico Bolo, koersdirecteur van de Transquadra, via het Argos systeem opgemerkt dat Hautbois plots van koers en snelheid was veranderd. De ‘Xenon’ bevond zich op dat moment 760 zeemijlen ten oosten van Martinique. De 55-jarige Franse sportleraar had eerder aan zijn thuisfront laten weten dat hij de mast in moest. Sindsdien was er geen enkel nieuws meer van Jean-Marc. Tot het moment dat de ‘Avel’ de First 31.7 volledig verlaten aantrof.

De ganse Transquadra-familie heeft al zijn steun betuigd aan de echtgenote en familie van Jean-Marc Hautbois. Iedereen is uiteraard zeer terneergeslagen. Vandaag zal in de loop van de avond tijdens de prijsuitreiking een gepaste hommage gebracht worden aan de vermiste solozeiler. En aanstaande zondag zal de ganse Transquadra vloot bloemen ter zee gooien ter nagedachtenis aan hun collega.

Info en foto’s: www.transquadra.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: