Louis Vuitton Pacific Series komt stilaan in beslissende fase

Louis Vuitton Pacific SeriesDe Sail-Off’s en de kwartfinales zitten er op in de Louis Vuitton Pacific Series. In de eerste Sail Off won het Italiaanse Luna Rossa het in een nagelbijter van China Team. Het zag er aanvankelijk nochtans heel goed uit voor het Chinese America’s Cup team, toen match racing kampioen Ian Williams voor de start een penalty aan de zeilbroek van Peter Holmberg lapte. Maar de ervaren Holmberg vocht terug en met enkele wel berekende tactische zetten en enkele kleine fouten van Williams kon Luna Rossa voldoende voorsprong uitbouwen om na het strafrondje welgeteld 20 cm over te houden aan de finish.

In de tweede Sail Off stonden het Britse Teamorigin en het Franse K-Challenge tegenover elkaar. Na het ronden van de eerste bovenboei had Ben Ainslie een kleine voorsprong. Onder spinnaker loefde Teamorigin tot 3 keer toe waardoor K-Challenge uiteindelijk een penalty opliep omdat het niet vrij bleef. Geleidelijk bouwde het Britse team haar voorsprong nog uit om aan de finish ruim 100 meter voor te liggen op de Fransen, die toen zelfs nog steeds hun strafrondje moesten uitvoeren.

Spinnaker problemen bij K-ChallengeSpinnaker problemen bij K-ChallengeVandaag stonden de kwartfinales op het programma. In de eerste wedstrijd moest Luna Rossa het opnemen tegen het Amerikaanse BMW Oracle Racing. De andere wedstrijd zette Teamorigin tegenover het tweede Italiaanse team, Damiani Italia Challenge. In een zwakke wind werd de start van de eerste race aanvankelijk uitgesteld. Toen de wedstrijd dan toch werd weggeschoten hadden beide teams een gelijkwaardige start en bracht een echte drag race BMW Oracle 3 seconden voor de Italiaanse boot aan het eerste top merkteken. Russell Coutts gaf echter te weinig ruimte aan Peter Holmberg en had dus een penalty aan zijn been.

De schipper van het Amerikaanse syndicaat kon nu proberen om de Italianen ook een penalty aan te naaien of trachten voldoende voorsprong bij elkaar te zeilen om alsnog het strafrondje uit te voeren. Wonderboy Coutts koos voor het laatste, zeilde met zijn team de rest van de wedstrijd met het zeilmes tussen de tanden en wist 100 meter voorsprong uit te bouwen. Aan de finishlijn moest echter nog het strafrondje worden gedraaid, maar Coutts en de zijnen slaagden in hun opzet en hielden 1 seconde over aan de eindmeet. BMW Oracle als eerste door naar de halve finale.

In de tweede kwartfinale was het veel minder spannend. Het verrassend sterke Damiani Italia Challenge zette haar knappe reeks voort met alweer een propere winst van Teamorigin. Schipper Vasco Vascotto nam van bij de start de leiding om die nooit meer uit handen te geven. Ainslie’s team kwam niet dichter dan 100 meter, onvoldoende om de Italianen nog te bedreigen. Meteen het einde voor de Britten, die heel sterk aan deze competitie waren begonnen.

Wedstrijd schemaWedstrijd schemaBeide winnaars gaan nu door naar de halve finale, die waarschijnlijk ook nog vandaag zal beslecht worden. De winnaar van die wedstrijd wordt dan opgewacht door het Zwitserse Alinghi in de Challenger Finale. Deze wordt beslecht in maximaal 5 wedstrijden. Wie het eerst 3 wedstrijden wint mag naar de uiteindelijke Louis Vuitton Pacific Series Finale, waar Emirates Team New Zealand wacht. En wie daar dan eerst 4 wedstrijden op zijn naam schrijft mag zich eindwinnaar noemen van dit evenement.

Je kunt alle races herbekijken met Virtual Eye.

www.louisvuitton-pacificseries.com
Foto’s: Juerg Kaufmann/www.go4image.com en Richard Gladwell

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: