Volvo Ocean Race: Wouter Verbraak vervoegt Green Dragon, herstart Ericsson 3

Wouter VerbraakVoor de 5e etappe in de Volvo Ocean Race die de deelnemers van Qingdao, China, naar Rio de Janeiro, Brazilië, voert, zijn de bemanningslijsten bekend gemaakt. Nederlander Wouter Verbraak, meteoroloog, verandert blijkbaar voor de 3e keer van team. Na Team Russia en Delta Lloyl zal hij tijdens de langste etappe uit de Volvo Ocean Race geschiedenis nu de troepen van Green Dragon versterken. Hij neemt daar de het navigatie station van Ian Moore over.

Team Russia zit in geldnood en had al aangekondigd etappe 4 en 5 in ieder geval niet te zullen varen. En Delta Lloyd moet door in etappe 4 opgelopen schade noodgedwongen de 12’300 zeemijlen lange tocht naar Rio aan zich laten voorbij gaan. Maar niet getreurd voor Wouter. Laat net nu de vrouw van Ian Moore manlief op de hoogte brengen van haar zwanger zijn van hun tweede kindje. Genoeg om Ian terug huiswaarts te laten keren, met een lege stoel op de Green Dragon als gevolg.

Dit leidde tot een laat telefoontje van schipper Ian Walker en een zoontje dat een beetje in de war geraakt. “Mijn 4 jaar oud zoontje weet niet meer welk T-shirt hij nu moet aantrekken, een Team Russia, een Green Dragon of toch eentje van Delta Lloyd. Sinds ik Team Russia verliet in Singapore is het een beetje een circus geworden. Ik kreeg dan een telefoontje om etappe 4 aan boord Delta Lloyd te zeilen, terwijl ik eigenlijk al een afspraak had op een maxi om van Kaapstad naar Bahia te zeilen.”

“En nu ik klaar stond om naar China te reizen en op te stappen bij Delta Lloyd, kreeg ik een telefoontje dat de boot beschadigd was. Het volgende telefoontje was er dan eentje van Ian Walker. Ik heb uiteraard eerst Tom Touber, team manager bij Delta Lloyd, geraadpleegd. Die gaf onmiddellijk groen licht en raadde me aan om deze kans met beide handen aan te nemen. Ik zal veel leren op deze etappe en dat komt ook goed uit voor Delta Lloyd, waar ik dan in Rio weer naar overstap”, aldus de Nederlandse meteoroloog.

Herstellingswerken bij Ericsson 3Herstellingswerken bij Ericsson 3Ondertussen is Ericsson 3 opnieuw vertrokken vanuit Hualien, Taiwan, om alsnog etappe 4 te vervolledigen en op die manier kostbare punten te pakken. Schipper Magnus Olsson moet eerst terugkeren naar het waypoint zowat 60 zeemijlen ten noorden van Taiwan waar ze de race op 27 januari dienden te staken. Daar herbegint dan voor Ericsson 3 de etappe naar Qingdao. Naast de te sprokkelen 4 punten is hun voornaamste betrachting om op tijd Qingdao te bereiken en de start van etappe 5 niet te missen.

Meteoroloog Chris Bedford heeft goede hoop op een snelle passage en hoopt op tijd te zijn om de boot te herladen en samen met de resterende 4 andere boten aan etappe 5 naar Rio te beginnen. Als hun weerberichten kloppen zouden ze ongeveer 50 uren nodig hebben om Qingdao te bereiken. Dat betekent aankomen in de nacht van vrijdag op zaterdag en dus net op tijd voor de start van etappe 5. Nu maar hopen dat deze keer wel alles heel blijft.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto's: Rick Tomlinson - Gustav Morin / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: