Louis Vuitton Pacific Series plaatste Alinghi tegen BMW Oracle

Alinghi vs BMW OracleEen onwaarschijnlijk beeld in Auckland. Alinghi versus BMW Oracle in America’s Cup Class jachten. Dé 2 teams die nu al een tijdje aan het matchracen zijn, al is het dan wel alleen maar voor een Amerikaans gerechtshof. Laat het nu net die 2 teams zijn die het tegen elkaar moesten opnemen in de Challenger finale tijdens de Louis Vuitton Pacific Series. Een finale die moest gaan bepalen wie het mocht opnemen in de eigenlijke finale tegen Emirates Team New Zealand voor de Trophy.

Het team van BMW Oracle had de challenger finale bereikt na winst tegen Damiani Italia Challenge in de halve finale. Team Alinghi was als winnaar uit de round robin gekomen en was rechtstreeks geplaatst voor de finale der uitdagers. De challenger finale zou aanvankelijk gestreden worden in een best of 5 maar werd uiteindelijk beslist in een best of 3.

In de eerste race was het heel spannend. Na een iets betere start voor Russell Coutts en de zijnen, bleef BMW Oracle bijna gans de eerste race domineren. Bijna, want de laatste 100 meter ging het nog fout. Iedere commentator had reeds het punt toegekend aan het Amerikaanse team, toen plots Alinghi een ongeziene eindspurt wist in te zetten. Coutts wachtte misschien net iets te lang om te gijpen en koers te zetten naar de finishlijn. Feit is dat de Zwitsers met één seconde voorsprong op de lijn alsnog hun aartsrivalen waren voorbijgeschoten.

Coutts kon achterstand niet meer goed makenCoutts kon achterstand niet meer goed makenDe tweede race was eigenlijk al gestreden nog voor het startschot klonk. Alinghi domineerde volledig de prestart. Tijdens de laatste seconden dwongen ze BMW Oracle aan het startschip om de snelheid volledig uit de boot te halen, zodat Coutts al van bij de start tegen een serieuze achterstand aankeek. Wat ze ook nog probeerden, die achterstand groeide nog gestaag, zodat Brad Butterworth en zijn team met de vingers in de neus over de finishlijn zeilden en aldus vrij makkelijk de resterende finale plaats kon opeisen.

Alinghi dus in de finale tegen Emirates Team New Zealand en al meteen tekende Brad Butterworth protest aan. De boten gereserveerd voor de finale zouden volgens de flamboyante teamchef niet identiek zijn. En indien hij de minder performante boot zou toebedeeld krijgen, dit gebeurt bij lottrekking, zou hij zelfs de regels willen veranderd zien. Maar de lottrekking gaf Alinghi de ‘betere’ boot en de protest procedure is ondertussen alweer ingetrokken. Op naar de finale, een best of 7, die vandaag start en morgen eindigt.

Op het moment van plaatsing van dit artikel had Alinghi de eerste race van de finale reeds op haar naam geschreven.

Je kunt alle races herbekijken met Virtual Eye.

www.louisvuitton-pacificseries.com
Foto’s: Gilles Martin-Raget en Richard Gladwell

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: