KBYV Yachting Awards uitgereikt op de Belgian Boat Show

Evi Van AckerIn de 4 categorieën van de KBYV Yachting Awards kon men sinds 10 januari via SMS zijn of haar favoriet bepalen. Op 10 februari werden de lijsten afgesloten en gisteren was dan tijdens de Belgian Boat Show het moment aangebroken om de winnaars bekend te maken. Zo was er een award voor Yachtman, Yachtwomen, Yachtingbelofte en Yachtingmanager. Daarnaast werden ook de Belgische Kampioenen uit iedere zeilklasse gehuldigd.

Yachtwomen 2008

Bij de dames ging de trofee Yachtwomen van het jaar 2008 naar Evi Van Acker. De verwachtingen voor 2008 waren heel hoog gespannen voor Evi. Na een schitterende zilveren plak op de Europese Kampioenschappen volgde een eerder ontgoochelende 8e plaats in het Olympische Qingdao. Zij blijft echter ontegensprekelijk deel uit maken van de absolute wereldtop in haar zeildiscipline, de Laser Radial.

Yachtman 2008

In de categorie Yachtman ging de trofee naar Michel Kleinjans. In het voorjaar zette de solozeiler een nieuwe WSSRC wereldrecord referentietijd neer op het traject Marseille-Carthagena en in het najaar is hij gestart in de Portimao Global Ocean Race. De prijs werd in ontvangst genomen door Michels dochter, geflankeerd door de meteoroloog van Kleinjans. Kleinjans zelf vertoeft op dit moment in Wellington, Nieuw Zeeland, waar hij volop de volgende etappe van die Portimao Global Ocean Race aan het voorbereiden is.

Yachtbelofte 2008

In de categorie Yachtbelofte werd het Optimist Class Team gehonoreerd. Met hun 2de plaats in de Optimist Team Race Trofeo Marco Rizotto in Venetië zette het Optimist Class Team van VVW Inside een voor ons land nooit geziene prestatie neer. Stijn Vanhoye, Quinten Lootens, Matthieu Van Schoote, Tom Alleman en Sebastien De Vos behaalden zilver in deze internationaal sterk bezette teamcompetitie. De zeilers moesten alleen topfavoriet Singapore laten voorafgaan.

Yachtmanager 2008

En tenslotte ging de trofee voor Yachtmanager 2008 naar het Comité die het Europese Kampioenschap Laser & Radial te Nieuwpoort op poten zette. De Race Officials van de Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort kregen de wedstrijdleiding in handen van één van de grootste klassen in de kleinzeilerij. Het wedstrijdcomité met Freddy Orban, Luc Dumonceau, Albert Lauwerier, Paul Charlier, Jean Proot, Theo Vervloet en Chantal Charlier had al een goede reputatie opgebouwd met o.a. de WK Masters in Nieuwpoort. De meer dan 200 zeilers voeren een schitterende wedstrijd die uitstekend geleid werd.

De Belgische Kampioenen

Voor de uitreiking van de Yachting Awards werden alle Belgische Kampioenen uit iedere zeilklasse gehuldigd. En er zijn nogal wat klassen. Van Optimist over Vaurien, Cadet, Europe, Finn, de verschillende Laser-klassen tot de Free Wave surfers, alle laureaten mochten hun Kampioenen diploma komen afhalen. Zo ook de winnaars van het Open Belgisch Kampioenschap IRC zeilen. In IRC 1 was het Goubau François met zijn ‘Moana’ die titel pakte tijdens het Light Vessel Weekend, terwijl in IRC 2 de ‘Capella’ van Frans Maas alweer oppermachtig bleek.

Drukke gezelligheid

Ook op de 'Half-Ton' stand was het gezelligOok op de 'Half-Ton' stand was het gezelligEr was behoorlijk wat belangstelling tijdens deze prijsuitreikingen. Ook aan de verschillende standen op de Belgian Boat Show was het een gezellige drukte. Men hoorde bij de charterbedrijven dat de zaken redelijk liepen, maar dat het een moeilijk jaar beloofde te worden, dat liefst zo snel mogelijk diende overbrugd te worden. Meer drama bij de bootverkopers. Daar bleven omwille van de economische malaise de bestellingen in vergelijking met vorig jaar toch nog steeds uit. De handelaars in boot accesoires waren wel meer dan gelukkig. Het uitstel of zelfs afstel van de aankoop van een jacht resulteerde blijkbaar in een meerverkoop van zeilkledij, electronica en bootuitrusting in het algemeen. Verslag en foto’s: Guy C.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: