Vendée Globe: podium volledig

Sam DaviesZaterdagnacht om 00u41 GMT is de Britse zeilster Sam Davies met haar ‘Roxy’ gefinnished in les Sables d’Olonne. Hiermee zit haar eerste non-stop rond de wereld Vendée Globe race er na iets meer dan 95 dagen op. Ze legde maar liefst 27’470 zeemijlen af aan een gemiddelde snelheid van 12,02 knopen en wordt de 2e snelste vrouwelijke schipper uit de Vendée Globe geschiedenis, na Ellen MacArthur. Meteen is nu ook het volledige podium bekend, nadat eerder Armel le Cléac’h met ‘Brit Air’ de tweede plaats had veroverd.

Le Cléac'h

Rookie Le Cléac’h finishte zaterdag 7 februari om 08u41 GMT. Hij had 89 dagen 9 uren 39 minuten en 35 seconden nodig om zijn eerste Vendée te eindigen. Hij kreeg van de jury 11 uren correctie voor zijn deelname in de reddingsoperatie van Jean Le Cam. Brit Air scheurde over de finishlijn in zwaar weer in 35 tot 40 knopen wind met vlagen die zelfs de 50 knopen bereikten en in 7 tot 8 meter hoge golven. Na een wereldomzeiling zijn dit niet de meest ideale omstandigheden om in te eindigen.

Finish van Armel le Cléac'hFinish van Armel le Cléac'h“Het zwaarste deel vond ik nochtans de klim terug in de Atlantische oceaan, waar de omstandigheden niet echt mee zaten voor mij. Mijn boot liep slechts echte schade op in het laatste stuk in de Golf van Biskaye waar ik moest finishen met 3 reven in het grootzeil. Op het einde had ik ook geen eten meer. Ik at mijn laatste lunch op vrijdag en was daarvoor reeds een paar dagen aan het rantsoeneren. Verder ben ik trots om als tweede te finishen na Michel Desjoyeaux, die gewoon niet te koppen was dit jaar.”

“Ik onthou voor mezelf de moeilijke momenten van twijfel en stress wanneer de condities echt slecht waren. Maar natuurlijk waren er ook magische momenten met het ronden van Kaap Hoorn en de redding van Jean. Het team en ik hebben de race heel goed voorbereid. We hebben vooraf veel geraced, wat mij toeliet veel ervaring op te doen waardoor ik mijn boot heel goed kende. Alleen de Zuidelijk Oceaan heeft mij in het begin wat verrast, maar je went aan die condities zodat ik uiteindelijk nog veel heb bijgeleerd”, aldus nog Armel le Cléac’h.

Sam Davies

Gisteren, ruim een week na ‘Brit Air’, finishte dus Sam Davies met ‘Roxy’, na 95 dagen 4 uren 39 minuten en 1 seconde op zee. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke schipper én de eerste Britse schipper in deze Vendée Globe. Omdat Marc Guillemot nog 50 uren compensatie krijgt voor het bijstaan van de gewonde Yann Eliès moet Davies nog effe wachten om haar podium plaats echt te kunnen vieren. Als Guillemot niet finisht voor maandagochtend wordt Davies de 2e vrouw en de 3e Britse zeiler in de Vendée Globe geschiedenis die het podium bereikt.

Het is hoedanook een buitengewone prestatie voor de 34 –jarige Britse schone. Haar boot ‘Roxy’ is ondertussen een 9-jaar oud Finot Conq ontwerp, dat trouwens de 2 vorige edities won. Davies toonde heel veel doorzettingsvermogen en wist voorzichtigheid wanneer nodig en snelheid wanneer het kon goed te combineren. Zij is één van de weinige zeilers die meer dan 400 zeemijlen aflegde in één etmaal. Van bij het startschot wist ze het tempo van de nieuwste ontwerpen te volgen. Tot aan de evenaar lag ze steeds tussen de 10e en de 15e stek.

Finish Sam DaviesFinish Sam DaviesNa de Doldrums lag ze slechts 235 zeemijlen achter de toenmalige leider Loïck Peyron. In de passaatwinden moest Sam wat zeemijlen prijsgeven, omdat ze niet dezelfde power kon ontwikkelen als de nieuwere boten, maar aan Kaap de Goede Hoop lag ze toch nog steeds op een 14e plaats, 560 zeemijlen achter Jean-Pierre Dick. Ook zij ging helpen bij de redding van Yann Eliès en herstartte de race in zeer lichte weercondities. Door het uitvallen van vele deelnemers schoof ze constant plaatsen op en aan Kaap Leeuwin lag ze 10e , maar wel al meer dan 1000 zeemijlen achter Desjoyeaux. Aan Kaap Hoorn bezette ze de 4e plaats met Marc Guillemot vlak achter, maar virtueel voor haar, vanwege zijn 50 uren correctie. De kielproblemen bij Veolia Environnement en bij Safran leverden haar dan de 3e stek op.

Opmerkelijk is dat haar Open 60 bijna geen modificaties onderging. De boot die het zowel voor Michel Desjoyeaux in 2001 als voor Vincent Riou in 2005 perfect had gedaan, bewees een heel degelijk ontwerp te zijn, want Davies liep geen enkele echte schade op. Samen met een zeer goede voorbereiding en foutloze boothandeling levert dit de immers opgewekte zeildiva een heel mooi resultaat op in een keiharde mannenwereld. Petje af, dame Sam.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jacques Vapillon/DDPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: