Fraaie wedstrijden met mooi zeilweer op de IJspegel van 15 februari 2009

IJspegelNa een bijzonder mooie zaterdag begint de zondag van de IJspegel wat druilerig. De lucht is grijs en de vochtigheid hoog. De zonverwachting voor deze dag is minimaal. Om 9 uur vaart de Albatros naar buiten. De regen is gestopt. De wind zit in de ZW hoek. We stomen met een nieuwe schipper Henk, die ons verteld al 40 jaar getrouwd te zijn en ook al jaren op de sleepboot Ocean 2 te varen, in westelijke richting om na 1,3 nm voor anker te gaan. Onderweg komen we de Hollandsche Nieuwe tegen. Een sloep met 8 stoere mannen die geen last van de kou lijken te hebben.

De boeienboot is present en het uitleggen van de baan gaat beginnen. Het is een koud klusje. Bovenop de bak van de Albatros is het niet aangenaam. De boeien gaan er echter vaardig in en om 11 uur kan er gestart worden met een bovenboei op 1,4 nm en 230 graden.

Het is de kentering van het tij en de Albatros ligt nog aardig recht met de kop in de wind. Groep 1, de Tangoklasse, gaat het eerst. Mooi verdeeld over de lijn met de FDR bij de pinend en de Visione bij het startschip vertrekt deze klasse. De vaart zit er gelijk goed in. Flinke slagen makend gaat men op weg naar de bovenboei. Vijf minuten later is de start van groep 2. De Windveer valt in het startschot. De Elixer is aan de late kant maar vertrekt full-speed en de hekkensluiter is de Bolocan.

De stroom gaat naar de zuid en staat mee in het in-de-windse rak. Zo zien we de eerste spi’s weer komen. Over verschillende boegen varen de boten naar beneden. Er wordt hard gewerkt. Af en toe komt er een waterig zonnetje door en zo nu en dan spettert het een beetje. Zoals gebruikelijk gaat de Daikin weer voorop. Maar zo te zien met te weinig afstand tot Rosetta, die de Daikin aardig op de hielen zit. FDR zien we wat tobben met de spi. Daar gaan kostbare minuten mee verloren.

Als eerste van Groep 2 komt de Blue Fin aandenderen, direct gevolgd door de zeer goed gestarte Windveer. Veel spi’s zien we in de lucht. De wind trekt wat aan. De stroom gaat toenemen. De omstandigheden worden wat zwaarder. De windrichting blijft redelijk constant en zo zien we een mooie wedstrijd aan ons oog voorbijtrekken.

In groep 1 wint tenslotte de Rosetta en in groep 2 wordt de Blue Fin nummer 1.

Bij de start van de tweede race wordt, om het wachten van Groep 2 te bekorten, de startvolgorde van de groepen omgekeerd. Groep 2, de Uniform klasse, gaat als eerste starten. Ondanks gebruik van alle communicatiemiddelen zien we de Brainstorm de mist in gaan. Bij de start vaart de Brainstorm nog met opgerolde fok. De anderen doen beter hun best. De IJsvogel en Redan zijn iets te fanatiek en worden door de toenemende stroom te vroeg over de lijn gezet. Zij komen terug. En zo vertrekt toch een ieder naar de bovenboei. Bij Groep 1, de Tangoklasse wordt er weer op het scherp van de snede gevaren. Fraai verdeeld en in het startschot vallend gaan zij van start.

Ondertussen is de wind toegenomen, bouwt de zee zich op, is het bibberen geblazen op de bak van de Albatros, en ligt de bovenboei er nog steeds mooi in.

Het schouwspel met de spi’s is fascinerend. De Bolocan gaat plat, De Daikin maakt rare manoeuvres. De Blue Fin gaat echter magistraal voorop. Helaas hebben ze bij de laatste ronding van de boei problemen met de fok en loopt de Daikin hun finaal voorbij. De EscXape zien we goed voorin meedraaien. Antares houdt de spi ook maar in de zak. Maar FDR blijft dapper doorzeilen met de oranje spi in top. Gems en Nada zijn de hekkensluiters. En dan komt Lucifer nog uit het niets. In plaats van te gijpen maakt zij stormrondjes. Achteraf blijkt er wat kapot gegaan te zijn waardoor gijpen even niet kon. Ze laat zich niet uit het veld slaan en gaat door voor de laatste ronde naar de bovenboei.

Dan komen de eerste finishen. Weliswaar verkleumde, maar opgetogen, gezichten varen langs de Albatros. Hier en daar klinkt er gejuich. Helaas vergeten de Visione en de Elixer boei drie te ronden. Dit resulteert in een dsq. Als laatste finisht de Lucifer en zit een dagje wedstrijdzeilen voor de kust van Scheveningen er weer op.

De Albatros gaat ook weer anker op en in de haven zien we opnieuw de Hollandsche Nieuwe nu geroeid door 8 stoere vrouwen.

Op de wal blijkt de Rosetta gewonnen te hebben in Groep 1 en wordt de EscXape overtuigend eerste in Groep 2.

Aly Anink-van Driel
www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: