Louis Vuitton Pacific Series: Emirates Team New Zealand verplettert Alinghi

FinaleIn Auckland heeft thuisploeg Emirates Team New Zealand de finale van de allereerste Louis Vuitton Pacific Series gewonnen. Op dag 2 overklasten ze de Challenger finalist, het Zwitserse Alinghi team. Dean Barker stuurde zijn New Zealand team 3 keer op rij naar winst, waardoor zij de finale met 3 tegen 1 op indrukwekkende manier wonnen en hun naam op de eerste Louis Vuitton Pacific Series Trophy mochten zetten.

Op dag 1 van de finale wonnen de Zwitsers nog de eerste en de enige race van die dag. Alinghi gaf toen een vertrouwensvolle indruk in stevige windcondities. Op de spinnaker rakken werden record snelheden met de ACC Version 5 genoteerd. Waarschijnlijk omdat men nooit eerder in dergelijke condities had geracet. Wanneer na race 1 de wind nog meer aantrok werd dan toch besloten om het racen op dag 1 op te schorten.

Op dag 2 stond er geen maat op de Kiwi’s. Barker en zijn team waren telkens best weg aan de startlijn, rondden de eerste bovenboei telkens aan de leiding om die ook telkens niet meer af te geven. Emirates Team New Zealand won race 2 met 29 seconden, race 3 met 34 seconden en tenslotte race 4 met 20 seconden voorsprong aan de finish. Ook dag 2 werd in stevige condities gezeild, met windsnelheden tot 30 knopen.

Topsnelheden onder spinnakerTopsnelheden onder spinnakerDe lokale bevolking van de City of Sails onthaalden enthousiast hun helden. Zij waren immers nog niet vergeten dat zowat 18 maanden terug in Valencia’s hun Emirates Team New Zealand de America’s Cup verloren aan, inderdaad, Alinghi. Toen ze na de eerste racedag al meteen het onderspit moesten delven leek het erop dat Alinghi gewoon ging doorgaan op hun elan van destijds. Maar Dean Barker en de zijnen konden op race dag 2 letterlijk en figuurlijk het roer omgooien en wisten op die manier het hart van de Kiwi’s voor altijd te veroveren.

Je kunt alle races herbekijken met Virtual Eye.

www.louisvuitton-pacificseries.com
Foto’s: Richard Gladwell - Christophe Favreau

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: