Vendée Globe: Marc Guillemot verdringt dan toch Sam Davies van 3e stek

Finish SafranWat bijna niemand nog voor mogelijk hield is dan toch gebeurd. Vannacht om 2u21 lokale tijd heeft Marc Guillemot met ‘Safran’ de finishlijn in les Sables d’Olonne overschreden. Dankzij de 50 uren bonificatie voor zijn hulp bij de redding van de gewonde Yann Eliès springt Guillemot aldus nog over de eerder gefinishte Sam Davies. Na 95 dagen op zee houdt hij welgeteld 1 uur en 20 minuten voorsprong over op lady Sam. De prestatie van Guillemot is opmerkelijk want hij zeilt al 1000 zeemijlen zonder kiel!

De Fransman heeft uiteindelijk 95 dagen 3 uren 19 minuten en 36 seconden nodig gehad om zijn Vendée Globe uit te zeilen. De laatste 1000 zeemijlen heeft hij moeten opkruisen tegen een oostelijke bries en dat zonder kiel. Een opmerkelijke prestatie van de solozeiler uit la Trinité. Het is voor hem een bewogen wereldomzeiling geworden.

Bewogen zeiltrip

Ter hoogte van Kerguelen had hij een aanvaring met een walvis. Hij heeft zijn koers verlegd om ruim 2 dagen in de buurt van de gewonde Yann Eliès aan boord Generali te blijven. Hij is gestopt aan een eiland ter hoogte van Auckland om een eerste keer de mastrail te herstellen. Hij slaagde in de achtervolgingskoers op Samantha Davies. Nieuwe stop ter hoogte van Malouines. Hij scheerde tussen talloze vissers voor de kust van Brazilië. Hij krijgt af te rekenen met een kiel die eerst enkele centimeters zakt, om later volledig af te breken.

Groot eerbetoon

Gelukkig voor hem klaarde het weer in de Golf van Biskaye op. De wind zat weliswaar op de boeg, maar was gans de tijd redelijk zwak. Zonder kiel en met de ballasttanks volledig vol slaagde Guillemot er in snelheden tot 12 knopen te ontwikkelen. Ongezien. Er was schoon volk afgereisd naar les Sables d’Olonne om de schipper te verwelkomen: Kito de Pavant, Roland Jourdain, Jean Le Cam, Yannick Bestaven, Mike Golding, Samantha Davies, Armel Le Cléac’h. En zelfs Yann Eliès himself was zijn beschermengel komen begroeten. Yann die nog steeds volop aan het revalideren is van zijn beenbreuk. Ondanks het nachtelijke uur waren er ook heel veel toeschouwers komen opdagen om Guillemot als ware held binnen te halen.

Marc Guillemot overschreed de finishlijn om precies 2u21’36” en blijft dus na al het rekenwerk 1 uur 19 minuten en 25 seconden voor op Samantha Davies. Het kleinste verschil tussen 2 concurrenten sinds het ontstaan van de Vendée Globe in 1989. Hij legde 28’401 zeemijlen af aan een gemiddelde snelheid van 12,44 knopen.

Zijn tot nu toe gearriveerd:

1. Michel Desjoyeaux (Foncia): 84d 03u 09’ 08”
2. Armel Le Cléac’h (Brit Air): 89d 09u 39’ 35” (11 uur bonificatie)
3. Marc Guillemot (Safran): 95d 03u 19’ 36” (82 uur bonificatie)
4. Samantha Davies (Roxy): 95d 04u 39’ 01” (32 uur bonificatie)

www.vendeeglobe.org
Foto: JM Liot/DPPI/Safran

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: