Volvo Ocean Race: slechts 3 teams aan start van 5e etappe

Start 5e etappeEricsson 3 heeft de finishlijn van etappe 4 in de Volvo Ocean Race zaterdag om 18u01 lokale tijd overschreden. Op die manier pakten Magnus Olsson en zijn team alsnog 4 kostbare punten. Geen tijd echter om een feestje te bouwen. Etappe 5 was ondertussen immers reeds gestart. Eerder op de dag, om 13u00 lokale tijd, vertrokken 3 teams voor de langste etappe in deze editie. Slechts 3 boten, want net voor het 5 minuten sein werden aan boord van Telefonica Blue de zeilen gestreken en keerde Bouwe Bekking terug naar de haven van Qingdao.

De winnaar van de laatste 2 etappes en tweede in de overall tussenstand verwittigde het Race Comité dat zij de race onderbraken. Volgens de reglementen zou dit voor minstens 2 uren duren. Telefonica Blue was aan een snelheid van 6 tot 7 knopen aan de grond gelopen. Een bemanningslid ging onmiddellijk in het water maar deze kon vanwege de beperkte zichtbaarheid onder water geen uitsluitsel geven over de opgelopen schade. Bekking wou geen enkel risico te nemen en besloot terug te keren naar de haven. Misschien was een volledige structurele controle wel nodig.

Schade aan de kiel

De boot werd onmiddellijk uit het water gehesen. Er bleek een scheur te zitten juist boven de bulb. “Het is duidelijk dat daar iets bewogen heeft. We gaan de bulb eraf nemen en alles controleren. Die scheur hoort daar uiteraard niet. We willen 100 procent zeker zijn dat alles in orde is, aangezien waar we heen gaan nu niet bepaald dé plaats is om de kiel te verliezen”, aldus een bezorgde Bouwe Bekking.

Duidelijke scheur aan de kielDuidelijke scheur aan de kielUiteindelijk bleek de opgelopen schade niet al te dramatisch. Het walteam leverde fantastisch werk om de schade aan de bulb en de vin snel te herstellen, en tegen zonsopgang kon de Spaanse dame terug te water gelaten worden. Zondagochtend om 07u42 lokale tijd, bijna 19 uren na de rest, kon Telefonica Blue dan toch aan haar 12’300 zeemijlen lange etappe beginnen. Ericsson 3 had ondertussen ook al de startlijn gepasseerd. Na een touch and go in Qingdao zijn zij zaterdagavond gestart om 19u50 lokale tijd.

De eigenlijke start

Bij de officiële start om 13u00 lokale tijd waren het de Green Dragons die in licht weer als eersten over de startlijn schreden. Al snel hees men de code zero bij Puma en nam het team van Ken Read de leiding over. Aan het eerste merkteken hadden ze 53 seconden voorsprong op Green Dragon en 1 minuut op Ericsson 4. Aan het tweede merkteken schoof het team van Torben Grael een plaatsje op. De skyline van Qingdao verdween aan de horizon en de zeilers konden zich opmaken voor 40 dagen op zee. Daarbij moet na de oversteek van de meest verlaten oceaan op aarde de mythische Kaap Hoorn worden gerond, om dan het bruisende Rio de Janeiro op te zoeken.

Om 13u00 GMT vertoefde de vloot reeds ter hoogte van de zuidelijke tip van Japan. Ken Read rapporteerde constante bootsnelheden van 30 knopen in 27 knopen wind. Ericsson 4 had wel al de leiding overgenomen van de zeilende sportschoen en de collega’s aan boord Ericsson 3 waren al tot op 2 zeemijlen van Green Dragon genaderd. Bouwe Bekking en zijn Telefonica Blue telden iets meer dan 200 zeemijlen achterstand op de leider. Maar de weg is nog lang!

Uitslag etappe 4:

1 Telefónica Blue (Bouwe Bekking) 8 ptn
2 PUMA (Ken Read) 7 ptn
3 Ericsson 4 (Torben Grael) 6 ptn
4 Green Dragon (Ian Walker) 5 ptn
5 Ericsson 3 (Magnus Olsson) 4 ptn
6 Telefónica Black (Fernando Echávarri) DNF: 2 ptn
7 Delta Lloyd (Roberto Bérmudez)DNF: 2 ptn
Team Russia (Andreas Hanakamp) DNS

Tussenstand algemeen klassement:

1 Ericsson 4: 49 ptn
2 Telefónica Blue: 42 ptn
3 PUMA: 41 ptn
4 Green Dragon: 30 ptn
5 Ericsson 3: 28 ptn
6 Telefónica Black 21 ptn
7 Delta Lloyd: 12 ptn
8 Team Russia:10.5 ptn

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto’s: Rick Tomlinson en Helena de la Gandara/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: