Schaatsen op het voordek tijdens 4e race van winterserie Drimmelen

Winterwedstrijd DrimmelenAfgelopen zondag werd al weer de 4e race gevaren in een prachtige reeks van 8 tijdens de winterserie van Drimmelen. Deze serie met al weer 33ste uitvoering van deze klassieker onder leiding van Jan Hooymayers van wsv de Biesbosch heeft als van ouds een start veld van 5 klasses en rond de 60 deelnemers was zo´n beetje de start van het winterracen in Nederland. Afgelopen zondag werd er gevaren met een gure Oostenwind rond kracht 5 en temperatuur van 2 graden onder het vriespunt.

Bij een gevoelstemperatuur van -10 C vormde zich op diverse boten zowaar een ijslaagje die doet terugdenken aan de ijspegelraces van de tachtiger jaren. Na een in de windse start naar de BM2 volde een spi rak van 5 mijl. Na de ronding waar de meeste boten weg gijpte naar zuidkant waren toch een paar boten die probeerde om binnen de wind de hoek te halen. Een aantal van hen gingen geweldig chinees of werden getrakteerd in de vlagen op een whipe out. Boomerang verloor naar een mega crash haar carbon boom en moest o.a. opgeven. Na een vol kruisrak terug naar Drimmelen waarbij de hele boot werd voorzien van een schaatsbaan was spinnakerbomen gebruiken of schoten bedienen niet meer mogelijk en had het wedstrijdcommitee heel goed ingespeeld op de duur van de wedstrijd. Het was precies genoeg.

In de sportboot klasse met zo´n 11 inschrijvingen bevinden zich leuke nieuwe talenten uit allerlei boten. Met 3x beneteau 25 , J80, 2x 8MOD,Lutra 24, Antrim 27 en de traditionele X79 is deze klasse groeiende. Jacco Huygen met de J80 (normaal voordekker van Slainte salingteam) laat hier af en toe zien dat hij meer kan dan een voordek runnen. Met ook in deze pot een paaltje laat hij de concurentie ver achter zich en stevend hij af op een eindoverwinning. Volgend jaar een groei van de sportboten waar zich steeds meer eigenaren melden die met deze koude in het toch iets meer gemoedelijke water heerlijk kunnen varen in een leuk veld dat niet zal misstaan bij de grotere zomer evenementen.

In klasse ORC 2-3-4 een overwinning in race 4 van Cees Verwijmeren waar UK zeilmaker Fred van Rijckevorsel aan de touwtjes trok. Een hele mooie race waar hij de Figaro van Jeroen kop en de Dehler 36 DB net niet gezeilde tijd kon voor blijven. Met een kleine genua en 5 man in de rail was de Sunfast 32 ontketend en liet hij Fits van Dijk met zijn geintje en Kees Horrevoets alle hoeken van de baan zien. De klasse die na race twee al onthoofd werd door de wel heel spannende Pogo 40 van Bert van der Hoeven die zoveel averij op had gelopen dat hij zijn zeilgaderobe moest laten vernieuwen. Jeroen Kop met zijn JPH heeft de algemene leiding nu en laat na een aantal matige seizoenen weer van zich horen.

Bij de vrije jongens gaat Rutger Jan Pessers met zijn Dynamic 35 ( volgens ingewijden de Breinaald) fier aan kop en was ook race 4 een prooi voor Pessers. In de klasse 2 stond er weer een duel klaar met een aantal J22´s, surprise, J24 en FC7 met dit keer Kees Wendel de Joode als winnaar. Rene Blewanus kon niet domineren zoals in afgelopen races waar steeds een ander op het hoogste podium mocht klimmen Edwin Scheve met zijn Jazz blijf na deze race in klasse 3 aan kop na de overwinning van Bert van de Hoef.

Na afloop in het clubhuis volop gezelligheid met de bekende versmaperingen en muziek, de kenmerken waar de winterserie in Drimmelen al jaren lang om bekend staat. 1 maart race 5 van deze serie met de start vanaf 11.25 uur die prima zijn te volgen voor publiek.

Tjerk van Loenhout

www.wsvbiesbosch.nl
Foto: 14MB

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: