Vendée Globe: Roland Jourdain gooit dan toch de handdoek

Na 84 dagen op zee heeft Roland Jourdain, schipper van Veolia Environnement, zijn Vendée Globe vroegtijdig stop gezet. Nadat hij donderdag een deel van zijn kiel verloor, besloot hij om toch nog door te gaan. Met volle balasttanks en gereduceerd zeiloppervlak wou hij een poging ondernemen om alsnog les Sables d’Olonne te bereiken. Het vooruitzicht op slechter weer in de onvoorspelbare Golf van Biskaje hebben hem nu echter doen beslissen om “als een goed zeeman zijn boot veilig in een haven af te meren”. Hij wordt deze namiddag in Ponta Delgada op Sao Miguel, een eiland van de Azoren, verwacht.

Sowieso een moeilijke beslissing voor de Franse solozeiler. Hij heeft 47 dagen op een tweede plaats gevaren en was de enige die het kielzog van Michel Desjoyeaux enigszins kon volgen. Een aanvaring met een walvis bleek in eerste instantie zonder gevolgen te zijn gepasseerd. Maar enkele dagen nadien voelde Bilou dat zijn open 60 zich toch niet gedroeg zoals hij gewoon was. Na inspectie bleek eerst de kielbulb verdwenen en nog later bleek zelfs een gans deel van zijn kiel spoorloos. Het enige wat Veolia Environnement nu verhindert van kenteren zijn de 10 ton water die in de ballasttanks kunnen worden opgeslagen.

Afscheid van de sympathieke BilouAfscheid van de sympathieke BilouNa 600 zeemijlen afgelegd te hebben in deze configuratie heeft hij na veel wikken en wegen ingezien dat het niet echt veilig zou zijn om de nog 1000 resterende zeemijlen af te leggen zonder de stabiliteit van de kiel. Het heeft geen zin om met risico voor boot en eigen leven toch les Sables d’Olonne kost wat kost te proberen bereiken. Voor morgen hebben de meteodiensten uitgerekend dat hem 50 knopen wind in golven tot 10 meter hoog staat te wachten. “Stel dat ik deze veilige haven voorbij zeil en dan 24 uur later toch kenter, de boot moet achterlaten en mezelf en misschien nog anderen in gevaar breng. Dan is deze beslissing de enige juiste!” alsnog een ontgoochelde Bilou.

En toen waren ze nog met 11.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: DPPI/Vendée Globe

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: