Maxi trimaran Banque Populaire V stand-by in Cadiz

Banque Populair VBegin deze week heeft de maxi trimaran Banque Populaire V haar thuishaven in het Franse Lorient verlaten om het Spaanse Cadiz op te zoeken. Daar wacht de 40 meter lange zeilbolide op een gunstig weervenster om haar recordaanval in te zetten op het traject tussen Cadiz en het eiland San Salvador op de Bahamas. Deze Atlantische oversteek is beter bekend als de ‘Route de la Découverte’, in 1492 voor het eerst gevaren door de ‘Pinta’ van ene Christopher Columbus.

Het record staat op naam van de trimaran Groupama 3, in 2007 geschipperd door Franck Cammas. Zijn team voer aan een gemiddelde snelheid van 21,79 knopen gedurende iets minder dan 7 dagen en 11 uren. Maar schipper Pascal Bidégorry heeft er alle vertouwen in. En dat vertrouwen is alleen nog maar gegroeid sinds de oversteek van Lorient naar Cadiz. Zijn team had in ideale condities immers minder dan 72 uren nodig voor deze trip, waarbij de snelheidsmeter piekte tot 40 knopen!

Het dream team op trainingHet dream team op trainingDe schipper: “Deze transporttocht bleek in alle opzichten heel bevredigend. In de eerste plaats zag ik een bemanning die heel snel vertrouwd bleek met alle afstellingen aan boord. Ook de sfeer onder mijn 12 mannen was echt optimaal. Ikzelf moet nog een beetje wennen aan het organiseren en delegeren van dit team. Het zijn één voor één allemaal echte profs die hun verantwoordelijkheid zullen nemen en die mijn werk gemakkelijk maken. Ik zou nu al durven te spreken van een heus ‘dream team’.”

“Naast het team bleek ook de Maxi Banque Populaire V niet te ontgoochelen. Ondanks haar jeugdige leeftijd heeft deze reus van de zee nu al bewezen in perfecte conditie te vertoeven en dit dankzij een tot in de puntjes verzorgde voorbereiding. De architectenbureaus van VPLP en Hubert Desjoyeaux, de werf van CDK Technologies en het ganse team van Banque Populaire hebben schitterend werk geleverd en ervoor gezorgd dat onze boot niet alleen heel performant maar ook nog eens heel betrouwbaar is geworden.”

“Deze tocht heeft al meteen duidelijk gemaakt hoeveel potentie er in deze boot schuil gaat. De vooropgestelde limieten bleken niet echt limieten te zijn. Zelfs aan topsnelheden boven de 40 knopen gaf ze geen krimp en voelden we ons nooit in gevaar. We hebben regelmatig hoge gemiddelde snelheden gevaren over langere perioden. Alles is zeker nog niet ontdekt op deze boot, maar na deze eerste ervaring op open water is het bilan zonder meer bevredigend.”

Kabouter Voordekker op de reusKabouter Voordekker op de reusOndertussen is er nog steeds een ‘code rood’ voor het team, wat wil zeggen dat er geen gunstig weervenster wordt verwacht binnen de eerstkomende 3 dagen. Pascal Bidégory en zijn team wachten op een gunstige Portugese passaatwind die hen snel onder het hoog luchtdruk gebied der Azoren moet brengen. In afwachting van dat gunstige weervenster zal het team beslissen om te vertrekken of om nog een extra trainingssessie in te lassen.

Eens de maxi trimaran is vertokken kan je haar via deze cartografie volgen.

www.voile.banquepopulaire.fr
Foto’s: Yvan Zedda/BFBP

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: