Portimao Global Ocean Race: vertrokken voor de zwaarste etappe

Start PGOR WellingtonDeze nacht onze tijd en zaterdagmiddag om 14u15 lokale tijd zijn de 4 resterende 40 voeters begonnen aan de 3e etappe in de Portimao Global Ocean Race. Voor 3 dual handed teams en één solozeiler - onzen Yachtman 2008 Michel Kleinjans - meteen de start van de waarschijnlijk zwaarste etappe uit de race. De afstand Wellington, Nieuw Zeeland, tot Ilhabela, Brazilië, bedraagt 7500 zeemijlen. Of ongeveer 38 dagen op wat zowat de zwaarst beproefde zeeën van onze blauwe planeet moeten zijn.

In een stevige noordnoordwester van 25 tot 35 knopen sterk was een prachtige zon getuige van een vliegende start. Met stagzeil en 3 reven in het grootzeil scheurden de 40 voeters aan een snelheid van 15 knopen over de startlijn. De Class 40 ‘Beluga Racer’ van Boris Herrmann en Felix Oehme was als eerste weg, gevolgd door de Open 40 ‘Roaring Forty’ van de enige solozeiler aan de start, Michel Kleinjans. ‘Desafio Cabo de Hornos’ en als laatste ‘Team Mowgli’ vervolledigden de start.

De Chilenen namen resoluut de leidingDe Chilenen namen resoluut de leidingHet Chileense duo Felipe Cubillos en José Munoz hadden als enige hun ‘Desafio Cabo de Hornos’ opgetuigd met een solent als voorzeil en zij namen onmiddellijk de leiding. Aan het eerste merkteken hadden zij reeds anderhalve zeemijl voorsprong op de rest. Daar werden spinnakers en gennakers gehesen en vlogen de zeiljachten richting Cook Strait. Bij het uitvaren van deze beruchte zeestraat zullen de toppen van het Aorangi gebergte het laatste stuk land zijn dat de deelnemers gaan zien tot ze de al even beruchte Kaap Hoorn in zicht krijgen, zowat 5000 zeemijlen verderop.

Eerst echter nog die verduivelde Zuidelijke Oceaan veilig doorkomen! Je kan hen hier virtueel volgen.

www.portimaoglobaloceanrace.com
Foto’s: Oliver Dewar/PGOR

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: