La Solitaire du Figaro, historische 40e editie

Figaro veldDe inschrijvingen voor de 40e editie van La Solitaire du Figaro zijn afgesloten en deze La Solitaire belooft uitzonderlijk te gaan worden. Tussen 28 juli en 22 augustus zullen maar liefst 70 solo Figaristen het in 4 etappes uitvechten. Deze tot ieders verbeelding sprekende en veeleisende zeilwedstrijd geldt in Frankrijk als dé springplank naar professioneel zeezeilen. Liefhebbers, rookies maar ook gevestigde wedstrijdzeilers willen wat graag hun naam toevoegen aan de Figaro erelijst. En die erelijst is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Van de 70 ingeschreven deelnemers zijn er 5 ex-winnaars, 4 Vendée Globe deelnemers, 19 rookies, 3 niet Fransen en 1 vrouw. Onder de deelnemers vinden we onder meer ene Michel Desjoyeaux. De ‘Professeur’ won deze wedstrijd reeds in 1992, 1998 en 2007 en werd onlangs nog dubbele winnaar van de Vendée Globe. Hij wil naar eigen zeggen zich in de eerste plaats komen ‘amuseren’, maar wie Desjoyeaux kent weet wel beter. Ook de runner up van de afgelopen Vendée Globe en winnaar van La Solitaire in 2003, Armel le Cléac’h, zal van de partij zijn.

Nog andere ex-winnaars zijn Jérémie Beyou (2005), Charles Caudrelier (2004) en Eric Drouglazet (2001), een monument van de Bénéteau Figaro Klasse. Andere opmerkelijke namen zijn Yann Eliès, die momenteel nog volop aan het revalideren is na zijn beenbreuk opgelopen in de Vendée Globe, Frédéric Duthil, Gildas Morvan, Erwan Tabarly en menig andere getrouwen uit de Figaro wereld. Met Pietro D’Ali (Italië), Nigel King (Groot-Brittannië) en Isabelle Joschke (Frankrijk/Duitsland) staan er slechts 3 niet Fransen op de inschrijvingslijst. En Isabelle is dan ook nog eens de enige vrouw in de wedstrijd.

Het parkoers voor 2009Het parkoers voor 2009Zij gaan in 4 etappes een klassiek parkoers met een lengte van 1706 zeemijlen varen tussen Frankrijk, Spanje en Ierland. Na de proloog op dinsdag 28 juli wordt op donderdag 30 juli gestart in Lorient. De 1e etappe is 345 zeemijlen lang en brengt de deelnemers naar het Spaanse La Coruna. Vandaar start de 2e etappe op dinsdag 4 augustus naar het 365 zeemijlen verder gelegen St Gilles Croix de Vie in Frankrijk. De 3e etappe start op maandag 10 augustus en brengt de Figaristen naar het Ierse Dingle, een trip van 485 zeemijlen. Van daaruit start dan op donderdag 13 augustus de laatste én met 511 zeemijlen de langste etappe naar het Franse Dieppe.

Waarom spreekt deze wedstrijd nu tot ieders verbeelding? Waarschijnlijk omdat sinds het ontstaan van deze solozeilwedstrijd in 1970, toen nog de Course de l’Aurore genoemd naar een dagbladsponsor, er heel wat gebeurd is. In 1973 schakelde een storm driekwart van het deelnemersveld uit. In 1979 won Patrick Eliès alle 4 de etappes. Er werd in 1980 een uitzondering in de reglementen opgenomen om ene Alain Gautier toe te laten, toen amper 17 jaar oud en 10 jaar later eindwinnaar. 1980 was ook het jaar dat de naam veranderde in La Solitaire du Figaro.

Dé natte droom voor iedere solozeiler?Dé natte droom voor iedere solozeiler?In 1985 werd Luc Berthillet vermist om uiteindelijk teruggevonden te worden door een Spaanse vissersboot. Rookie Laurent Bourgnon won de editie in 1988. Vanaf 1990 werd er nog uitsluitend gevaren in de Figaro eenheidsklasse. Philippe Poupon won in 1995 voor de 3e keer. Alain Gautier werd in 1996 gered door Nicolas Bérenger. Jean Le Cam won deze wedstrijd ook 3 maal, de laatste keer in 1999. In 2003 scheiden slechts 13 seconden Armel le Cléac’h van Alain Gautier. En ook Michel Desjoyeaux won een 3e titel in 2007. Je ziet, er valt enerzijds wel altijd iets te beleven in deze wedstrijd en anderzijds verschijnen er steeds namen ten tonele die later menig zeilliefhebbershart sneller doet kloppen.

Deze 40e editie beloofd een prachtig spektakel te gaan worden met zoveel ronkende namen. Maar uiteindelijk zullen zoals altijd de analyse van de weermodellen, het tactisch inzicht en het doorzettingsvermogen de doorslag geven en bepalen wie er in La Solitaire 2009 zal gaan schitteren.

www.lasolitaire.com
Foto’s: Marmara-Mousis/le Figaro

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: