Reddingsactie bemoeilijkt door kwebbelende zeilers

ShabeenAfgelopen weekend werd ter hoogte van het Isle of Wight, zuid Engeland, het leven van een zwaargewonde voordekker nog meer in gevaar gebracht door gekwebbel over de marifoon. Nadat men aan boord van het zeiljacht van de ongelukkige zeiler de Mayday procedure in gang had gezet werd er op kanaal 16 rustig verder getetterd door andere watersporters, wat de reddingsoperatie vertraagde en bemoeilijkte waardoor het leven van de gewonde zeiler onnodig meer in gevaar werd gebracht.

Aan boord van het zeiljacht Shabeen, een Bavaria 46, werd de voordekker zwaar aan het hoofd verwond door een vallende spinnakerboom. Een gapende hoofdwonde zorgde voor veel bloedverlies bij de 56 jarige man. Onmiddellijk werd de kustwacht via kanaal 16 met een Mayday gealarmeerd. Mike Greiner, de wachtleider van de Solent Coastguard verklaarde dat hij meerdere keren een ‘Mayday Silence’ signaal moest uitzenden, teneinde kwebbelende watersporters stil te krijgen over het noodkanaal. Uiteindelijk kreeg hij iedereen stil zodat hij de nodige informatie rond aard van de mayday en de positie kon verkrijgen.

Een reddingshelikopter en een reddingsboot werden gealarmeerd. Gelukkig was de bemanning aan boord Sabeen heel ervaren. Zij hadden reeds de nodige eerste zorgen toegediend aan hun gewonde collega en hadden alles in orde gemaakt om de helikoptercrew bij te staan bij het optakelen van de gewonde man. Die helikopter was enige minuten na het geven van het alarm ter plaatse en voerde een ‘high line rescue’ uit, een optakeling vanuit de helikopter. De gewonde voordekker werd naar de Lordshill landingsplaats gevlogen en van daar per ambulance naar het Southampton General Hospital gebracht.

Toch nog eind goed, al goed. Discuteer hier mee op het forum!

www.sail-world.com
Foto: Mick Rowsell MCA

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: