Portimao Global Ocean Race: Team Mowgli leidt de vloot

Team MowgliEén week na de start in Wellington is de Portimao Global Ocean Race vloot gearriveerd aan de ijspoort, met Team Mowgli aan de leiding. Deze virtuele poort is de westelijke grens van een afgebakende zone. En in die zone mag de vloot niet zuidelijker varen dan de 45° zuidelijke breedtegraad, omwille van het te grote risico op driftende ijsbergen. Knal in het midden van die zone ligt de scoring gate, waar extra punten kunnen gesprokkeld worden.

Na een blisterende start verzeilde de vloot in een windstille zone en verloopt het leven aan boord de 40 voeters eerder rustig. Daar zou binnen de 48 uren wel wat verandering kunnen in komen, met een naderende depressie. Team Mowgli leidt dus de bende van 4, al hebben ze net daar aan boord een probleemke met de giek. Er is aan het aangrijpingspunt van de grootschoot een scheur opgetreden in het carbon, maar voorlopig leidt dat niet tot enige hinder. De Britten hebben nog iets minder dan 5900 zeemijlen op de teller staan tot Ilhabela.

Racetracker op 28-08 om 15u20 UTCRacetracker op 28-08 om 15u20 UTCSlechts 4 zeemijlen van de leiders bevindt zich Desafio Cabo de Hornos en nog eens 16 zeemijlen verder zit de Beluga Racer. De Duitsers hadden gekozen voor de meest zuidelijke route van de 4 deelnemers maar hebben daar tot nu toe niet veel winst mee kunnen boeken. Onze kompatriot Michel Kleinjans, de nog enige solodeelnemer in de race, doet het rustig aan en zeilt zowat 32 zeemijlen achter de leider.

Tot nu toe was er alleen wat animositeit aan boord van het Chileense duo op Desafio Cabo de Hornos. Eerst sneden ze met de vin van hun kiel een haai in twee en later bliezen ze hun lichtweer spinnaker, Partouche, op in een windvlaagje van 24 knopen. Gelukkig voor hen leverde hen dit geen echte problemen op. En met een medium spinnaker, een heavy spinnaker en een Code 5 is hun zeilgarderobe nog genoeg gevuld.

Met de 4 deelnemers verspreid over ongeveer 20 zeemijlen noord-zuid en oost-west zeilen ze als het ware nog op een zakdoek en vertaalt iedere snelheidstoename zich in winst of verlies op het klassementsbord. De zuidelijke bries zal nog even doorstaan zodat de deelnemers het weekend nog reachend zullen kunnen uitzeilen. Daarna belooft een aankomende depressie voor ietwat andere condities te zullen gaan zorgen.

Je kan de deelnemers hier virtueel volgen.

www.portimaoglobaloceanrace.com
Foto’s: Oliver Dewar/PGOR

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: