Goofies februari werd een spannend zeilspektakel

7 februari 2009, met andere woorden de eerste zaterdag van de maand, met andere woorden Goofies time te Colijns. Er waren 86 zeiljachten present voor de 5e race van editie 2008-2009. Het zou dus weer dringen worden aan de onorthodoxe startlijn van de nep Goofen. En deze keer was het ook dringen aan de finishlijn, want bijna in alle 4 de klassen zou het spannend blijven tot het einde. Kortom, het was alweer een schitterende zeildag op de Oosterschelde.

Het eerste startsein weerklonk traditioneel stipt op het middaguur. ORC-1 werd weggetoeterd in een zeer licht briesje. De voorspelde 3 tot 4-5 Bft op het palaver bleek in eerste instantie een fabeltje te zijn, want de zwakke wind zakte nog verder in. Als toemaatje stond ook de stroming nog tegen. De start van ORC- 2 t.e.m. 5 en van de ongemeten klasse groter dan 10 meter verliep dan ook niet zonder de nodige problemen.

De SVK3 startton in een hoofdrol

JOU-JOU speelt iets te dicht bij de boeiJOU-JOU speelt iets te dicht bij de boeiDe meesten wilden hoedanook aan de SVK3 startton vertrekken, met het nodige gedrum als gevolg. Als sommige ervaren schippers dan ook nog eens de deur sloten voor de indringstarters leidde dit tot hilarische taferelen. En zoals altijd liet ook een groot deel zich verrassen door de combinatie zwakke wind en tegenstroom, waardoor menigeen vrij laat de startlijn overschreed.

Maar 5 minuten voor de start van de ongemeten klasse kleiner dan 10 meter begon de wind zowaar aan te trekken tot de voorspelde 3 Bft. De goden waren de kleintjes blijkbaar gunstig gezind. Ook daar werd het vechten aan de boei om een gunstige startpositie te verwerven, maar uiteindelijk kon iedereen zonder al te veel problemen aan de race beginnen. Onderweg naar het eerste merkteken, de SVK6 die bijna in één slag bezeild was, stoomden de grote jongens al onder spi richting Zeelandbrug. Het was een reachrak naar de SVK14OZ5 paal. In een vlagerige dwarse wind, die ondertussen toch al af en toe de 15 knopen bereikte, spinnakeren, dat staat garant voor spectaculaire plaatjes.

De Hammen

Spinnakeren na de HammenSpinnakeren na de HammenNa het langszij varen van de brug richting Zierikzee hadden de nep Goofen nog eens de Hammen op het parkoers gezet. Het meest noordelijk deel van de Oosterschelde en redelijk smallekes. Hier kan je met goed geoliede zeilmaneuvers seconden winnen of met geknoei aan vallen en schoten veel verliezen. Een technisch stukje dus. Het is ook de plaats waar alle deelnemers kris kras door elkaar varen. Van op de wal zeker een schitterend spektakel. Van op het zeilbootje eerder een enerverend stukje uit de doppen kijken.

Maar het voorop geplaatste motto ‘sportiviteit’ werd blijkbaar goed nageleefd want er deden zich geen problemen voor. En dus kon iedereen terug richting Zeelandbrug om nu in omgekeerde richting de Overloop van Zierikzee door te varen. De stroming was ondertussen gekenterd en stond stevig door, zodat het bij de passage aan de boeien langsheen de brug toch nog opletten geblazen was. Na het ronden van het laatste merkteken, de SVK5, was het nog even schrikken. Een duwstel lag er voor anker maar bleek niet echt een hindernis op weg naar de finish, waar een schitterende zeildag eindigde.

De ereplaatsen

In ORC-1 haalde de Swan 42 ‘Holmatro ING RE’ als eerste de finishlijn, maar moest na het noodzakelijke rekenwerk toch nog de Dehler 39 ‘Ragazza’ van Ornee/Dolk voor zich dulden. ‘Checkmate’, de Swan 45 van Peter de Ridder vervolledigde het podium in ORC en was eindwinnaar in IRC. De eerste 12 finishten binnen de 8 (verrekende) minuten.

In ORC- 2 t.e.m. 5 was het alweer Henk Van Zweden met zijn ‘Beau Bateau’, een First 300 spirit, die na correctie iedereen het nakijken gaf. De ‘Switch’, een Dehler 36 van Kees Meijer strandde op minder dan 20 seconden. Nog eens 20 seconden later verschijnt ‘Aldebaran’, Kees de Ridder’s J-35, op de uitslagen tabel. Ook hier eindigden de eerste 10 binnen de 10 minuten.

De ongemeten klasse groter dan 10 meter bleek de spannendste te gaan worden. Frank van der Mijnsbrugge stuurde weer zelf zijn ‘Mojo’, een First 36.7, en moest enkel 'Karel met de houten poot' voor zich laten aan de finish. Maar na het rekenwerk was het de Salona 37 ‘Bizztrob’ van Alex de Bruyn die met 7 seconden de overwinning claimde, voor Mojo. De Simones 45 van Rinus de Jonge werd zelfs teruggefloten naar de 13e stek en het was ‘Windfall’, de Westerly Typhoon van Joep de Klerk welke de 3e plaats greep. De volgende 8 jachten finishten alweer binnen de 10 minuten.

En tot slot de kleinsten in de ongemeten klasse. Daar lijkt Wim Driessens’ ‘Bolderik’, een Spirit 32, ongenaakbaar. M. Geerling met zijn Trio 96 ‘Tissum’ moest een minuut toestaan op de winnaar en had zelf een half minuutje over op ‘Lecas’, de Contessa 32 van Declercq. De Sun Fast 32i ‘Avanti’ van Jacques Van Diest zag zijn line honours verrekend worden tot een 5e plaats. En ook hier had men blijkbaar voor iedere zeemijl gevochten, want tussen plaats 7 en 15 lagen alweer slechts 10 minuten.

De volledige uitslagen

ORC-1

IRC-1

ORC-2/5

IRC-2/5

ONG>10meter

ONG<10meter

Verslag en foto's: Guy C.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: