Grevelingencup vanuit de kuip bij Kolokwint: een goede start is het halve werk

Telkens als Kolokwint aan de start verschijnt is het spannend. Een team samengesteld uit bekenden en onbekenden, team genoten en concurrenten. Spannend om te varen met elkaar en te ervaren of de voorbereidingen en de vele besprekingen het gewenste resultaat opleveren. Spannend om te kijken of alle boat handeling goed is en we ons in de posities kunnen manoeuvreren waar we graag willen zijn.
Vandaag een koude dag, maar de zon komt af en toe tussen de wolken door om ons te verwarmen. Het regenbuitje nemen we op de koop toe. Met wind tussen de 9 en 15 knopen wind is het een heerlijke dag om te zeilen.

In de drie voorgaande wedstrijddagen hebben we telkens met een andere bezetting gevaren, maar met de huidige zeven willen we het evenement afmaken en in juni de Nederlandse Kampioenschappen varen.

De eerste wedstrijd ging voornamelijk over het herstellen van een slechte start. Verkeerd ingeschat hoe snel we naar het pin-end van de lijn dreven en zelfs amper de lijn konden halen. Helemaal onderaan in het veld, met als resultaat dat we als achtste bij de bovenboei aan kwamen. Tot aller teleurstelling hebben we de hele race in deze positie moeten varen. Uiteindelijk zijn we door een protest nog een plaatsje omhoog geschoven.

In de tweede wedstrijd waren we vastbesloten om een betere start te maken. Volop snelheid en hopen op een gaatje op de lijn. Wat wonderwel goed lukte! Er werden wederom drie rondjes gevaren. De wind draaide inmiddels en de rakken down-wind veranderden langzaam van het varen van hoeken naar “in twee gijpen naar de boei”.
Het team is een groep uitermate kritische personen met allemaal vele jaren zeilervaring. Iedere beslissing en manoeuvre wordt naderhand besproken zodat we een volgende keer nog beter, sneller of mooier over de baan kunnen. Een professionele instelling die ervoor zorgt dat de sfeer aan boord uitstekend is. Er wordt serieus gevaren en goed gelachen aan boord.

De derde en laatste wedstrijd van de dag is meteen ook de beste. We liggen in derde positie achter de Shark en de Blauwe Knoop die beiden weinig fouten hebben gemaakt deze dag en bewonderenswaardig hebben gevaren. Complimenten! We behouden de derde positie en behalen daarmee een derde plaats totaal.

Wederom heeft het team veel geleerd wat in een volgend evenement in de praktijk kan worden gebracht: ook in licht weer kunnen we de boot met veel snelheid varen en voornamelijk “een goede start is het halve werk”.

Bemanning :

Tactiek : Joost Smit
Helm : Wessel Colsen
Main : Johan Labeur
Genua : Manne Sijsma
Spinnaker : Carly Giezen
Pit : Renate Wildeboer
Bow : Lee Verschuren

De volledige Uitslag 31.7.

Info: www.grevelingencup.nl.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: