Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd onderweg naar Hong Kong

Op maandag 9 februari 2009 ging de Delta Lloyd vanuit Taiwan op transport naar Hong Kong. Daarmee startte de eerste fase van de lange reis naar Rio de Janeiro/Brazilië. Uiterlijk op maandag 16 februari begint de Nederlandse 70-voeter aan de grote oversteek naar Zuid-Amerika. Als alles volgens planning verloopt, komt de verzekeringsboot op 11 maart in Rio aan. Daar staan dan twee walploegen klaar om aan de slag te gaan. Ondertussen zijn de voorbereidingen in volle gang.

Killian Bushe (IRE) en zijn team nemen de reparatie van de boeg op zich. Bushe behoort tot 's werelds meest gerenommeerde carbon bootbouwers. Zo was hij ondermeer verantwoordelijk voor de bouw van de ABN AMRO One (nu Delta Lloyd) en Two bij Schaap Ship Care in Lelystad. Maar ook de winnaar van de Volvo Ocean Race 2001-02, de Duitse Illbruck, kwam uit zijn stal. In 2006 legde Bushe zich toe op het Zweedse America's Cup jacht Victory Challenge. Daarna was hij in de aanloop naar de huidige Volvo Ocean Race exclusief verbonden aan Team Ericsson. “Wij zijn uiteraard ontzettend blij dat de reparatie onder leiding van Killian Bushe plaatsvindt. Hij kent de boot en hij is gewoon de beste op zijn vakgebied”, aldus Tom Touber, campagnedirecteur Team Delta Lloyd.

De Nieuw-Zeelander Mike Danks zal de rest van de kluslijst in goede banen leiden. In Singapore voegde hij zich bij Team Delta Lloyd als technisch manager. Diezelfde functie bekleedde Danks in de vorige editie van deze race bij de Pirates of the Caribbean (USA). Het is zijn taak om in Rio alle andere werkzaamheden aan de Delta Lloyd te coördineren, zoals de nieuwe mast en de zeilen.

‘Aanvaring is mogelijk de oorzaak'

Delta Lloyd op transport gezet Delta Lloyd op transport gezet In Taiwan zit het werk er nu op voor bootmanager David Pella (ESP) en zijn mannen. In de vroege ochtend van 28 januari liep Team Delta Lloyd daar gedesillusioneerd de haven van Keelung City binnen. Na eerdere problemen in de vierde etappe naar Qingdao/China overwonnen te hebben, keerde het tij opnieuw. Een scheur in het boegspant deed de alarmbellen rinkelen. Dit onderdeel is echter later aan de oorspronkelijke romp toegevoegd, om aan de vernieuwde regels te voldoen. De Delta Lloyd was dus al eens zonder dit spant probleemloos rond de wereld gevaren. Vandaar dat schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) aanvankelijk besloot om door te gaan. Totdat ze een halve dag later de delaminatie van de boeg ontdekten. Toen werd de situatie te gevaarlijk. Afgelopen week bleek uit een ultrasonische test van de romp dat ‘aanvaring' de mogelijke oorzaak is. Vooral in het eerste deel van etappe lag de zee bezaaid met boomstronken, waar de vloot op hoge snelheid doorheen koerste.

Telefonica Black gaat eveneens op transport naar Rio, terwijl lotgenoot Ericsson 3 nog wel probeert om Rio onder zeil te halen. Aanstaande zaterdag 14 februari klinkt het startschot van de lange, vijfde etappe van Qingdao naar Rio.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto's: Sander Pluijm / Team Delta Lloyd

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: