Volvo Ocean Race: Delta Lloyd in Rio de Janeiro aangekomen

Op 12 maart 2009 vlak na middernacht kwam de Delta Lloyd in Rio de Janeiro/Brazilië aan. Bijna een maand stond de Nederlandse VO70 aan boord van de Rio de Janeiro. Op de vroege morgen van 11 maart bereikte het 286 meter lange containerschip via Singapore en Zuid-Afrika de haven van Sepetiba. De verzekeringsboot voer vervolgens 80 mijl op eigen kiel naar Marina da Gloria in Rio de Janeiro. Daar stonden twee walploegen klaar om aan de aanzienlijke kluslijst te beginnen.

Delta Lloyd in de luchtDelta Lloyd in de luchtTerwijl het Volvo Ocean Race-dorp volop in aanbouw is en de vloot de Zuidelijke Oceaan trotseert, streek Team Delta Lloyd neer in de Braziliaanse badplaats. De zonovergoten basis kreeg vandaag langzaam vorm en huist naast die van Telefonica Black. De Ierse bootbouwer Killian Bushe en zijn zevenkoppige team bereidden de reparatie van de romp voor. Ze verwijderden vanochtend al de buitenste hechtlaag van het nieuwe boegdeel en bouwde vervolgens de werkplaats op. Team Delta Lloyd werkt met een walploeg van negen man, onder leiding van technisch manager Mike Danks (NZL), drie zeilers en de mediaman.

Rond 14.00 uur lokale tijd kwam de gloednieuwe kraan in actie. De Delta Lloyd lag te midden van twee luxueuze motorjachten, waarvan de eigenaren angstvallig toekeken hoe de VO70 uit het water werd gehesen. Rond 15.30 uur stonden de Telefonica Black en Delta Lloyd gebroederlijk naast elkaar. Mike Danks: "We zetten nu de steigers in elkaar en we gaan het onderwaterschip afspoelen. Dan kunnen we morgenochtend gelijk met de kluslijst beginnen."

Nederlandse kapitein

De Delta Lloyd blijkt door de Nederlandse kapitein Ad Sluijter uit Hoek van Holland te zijn overgevaren. Sluijter vanaf de brug: "Het transport van het zeiljacht noemen we een speciaal project en dat was het ook. We varen onder de Duitse vlag, ik ben de enige Nederlander bij Hamburg-Süd en het gaat om een Nederlandse boot." Het inklaren van de Delta Lloyd en de vier materiaalcontainers verliep gisteren voorspoedig. Daarmee kende de race tegen de Braziliaanse klok een goede start.

De reparaties zullen naar verwachting twaalf dagen in beslag nemen. De harde deadline is 4 april, de dag waarop de In-Port race van start gaat.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto's: Diana Bogaards/Team Delta Lloyd

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: