En ook First 31.7 klasse vocht het uit tijdens de Grevelingencup

Shark aan de leidingDe Shark heeft na een felle strijd met de Blauwe Knoop de Grevelingen Wintercup gewonnen. Met op 15 maart nog 3 wedstrijden te gaan ging de Shark met een nipte voorsprong van 2 punten aan de leiding. De Blauwe Knoop had dus nog alle kans op de overwinning. De Magnifique die de Cup de vorige keer won, volgde op een te grote afstand en kon de 2 kemphanen niet meer bedreigen. De omstandigheden waren perfect; 10 tot 16 knopen wind, een zonnetje en een baan die er goed in ligt. De spanning was te snijden en de rekenbladen met mogelijke scores lagen paraat.

Net voor de start sloeg het noodlot bij de Blauwe Knoop toen er veel water in de kajuit klotste. De dag ervoor was er slang los gekomen waardoor er tijdens de race om de platen ook al meer dan 100 liter water was binnen gekomen. Blijkbaar was het lek nog niet gedicht maar dankzij de lenspomp kon er toch gevaren worden.

Bij de start wist de Blauwe Knoop net onder de Shark te komen en door te loeven viel de Shark stil in de wind en vertrok 3 bootslengten later dan de Blauwe Knoop die op haar beurt als 3e weg was. De Kolokwint voerde het peloton aan. De Blauwe Knoop en Shark rukten echter op en in het laatste kruisrak lag de Blauwe Knoop voorop met de Shark erachter.
Éen slechte tack en een daaropvolgende header voor de Blauwe Knoop waren voor de Shark genoeg om te profiteren.

Knappe spi duelsKnappe spi duelsBij de start van de 2e race zochten de kemphanen elkaar niet op. De Blauwe Knoop was iets eerder weg maar raakte opgesloten tussen de zeer hoog sturende Fungo Yassini en de Javelin. Door deze te hoge koers ging er veel snelheid verloren en pas toen de Javelin uiteindelijk wegklapte kon de Blauwe Knoop zich bevrijden. De Shark had toen al een meter of 30 gewonnen en verdedi/img_assist/load/textarea?textarea=bodygde subliem. Blauwe Knoop haalde zelfs nepgijpjes uit de kast maar ook dat mocht niet baten. In het kruisrak tackte de Shark steeds mee en deed dat net even beter.

Blauwe Knoop stuurde de boventon te krap aan in de hoop op een lift om zo tussen de Shark en de boei te kunnen kruipen. De liftjes bleven uit en de Shark liep uit tot een veilige voorsprong. Het doek was nu gevallen, Blauwe Knoop kon de Shark in het algemeen klassement niet meer achterhalen. Desondanks wilde de Blauwe Knoop toch nog een keer voor de Shark finishen.

De boot werd weer leeggepompt en de mast werd verder achterover getrimd voor meer hoogte en een betere acceleratie na de tacks. Ook dit mocht niet baten. De Shark had een betere start en verdedigde wederom subliem en mag zich na 18 (!) wedstrijden de terechte winnaar noemen.

De trotse eindwinnaarsDe trotse eindwinnaarsOok in het klassement van de Demag Jaarprijs gaan ze nu fier aan de leiding. Maar het seizoen is nog jong; 25 en 26 april wordt de strijdbijl tijdens de van Uden Reco al weer opgevist.

De Grevelingen Cup heeft de First 31.7 winterserie tot een topevenement gemaakt. Met 3 eigen starts in een upwind-downwind maak je wedstrijdzeilers blij. Zeker wanneer er dan ook nog 17 boten meedoen. Dat smaakt naar meer en hopelijk zijn er in de komende editie meer concurrenten die zich in de strijd tussen de Shark en de Blauwe Knoop komen mengen.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: