Grevelingencup maart, verslag vanuit een J/80 kuip

GER524GER524 – Bijl Watersport-Tuigerij wint overall prijs!
Bij het uitvaren van onze thuishaven Brouwershaven, straalde de zon en waaide de wind vrij krachtig vanuit westnoordwestelijke hoek. Wat de uitslag ook mocht worden, wij wisten toen al dat het een heerlijke dag zou worden. Het was de eerste keer in 3 wedstrijden dat we nog eens met het voltallige team samen vaarden. En we hadden er zin in! Een mooie vloot van J80’s toonden present waaronder de Yes, nJoy, Jellyfish, Jippie J (waar Emma haar man en stuurman vrolijk thuis gelaten had), Joie de Vivre, Grijs, Seagull en onze belangrijkste concurrent voor de overall prijs: DJ.

Ook de andere klassen lieten zich van hun beste kant zien. Niet minder dan 100 boten vulden het vaarwater voor de jachthaven van Port Zelande. Het beeld van de vele witte zeilen en gekleurde spinakers onder een blauwe hemel met een stevige bries kon zo van een postcard geplukt zijn. De Grevelingencup legden naar goede gewoonte drie upwind/downwind lussen voor de eenheidsklassen klaar.

Eerste wedstrijd

De pin-end (beneden boei) was duidelijk bevoordeeld en was dan ook ons doel. Jammer genoeg zaten we voor de start klem tussen Jellyfish en Yes waardoor we de nodige snelheid misten om bij het startsignaal uit de startblokken weg te sprinten. Bij de eerste kruising met de rest van de vloot hadden we bakboord-stuurboord incident met Seagull met een protest tegen ons als gevolg. We rondden de bovenboei als 2e. Na een goede downwindse run langs de linkerzijde van het wedstrijdgebied, bereikten we als 1e de benedenton.

Vanaf dat moment hielden we een loose cover op Seagull en DJ en controleerden we de wedstrijd tot aan de finishlijn. Yes moest jammer genoeg opgeven met een scheur in de genaker. Omdat we liever van een biertje in de zon wilden genieten dan ons te moeten verdedigen in een protestzitting, besloten we op het laatste moment het strafrondje alsnog te varen. We verzamelden de genaker snel op het voordek en deden de 360° op de finishlijn. Uiteindelijk finishten we met 1 bootlengte voorsprong als 1e. Jammer genoeg vond Seagull dit gebaar onvoldoende en zetten ze hun protest door. DJ volgde op 10 seconden en finishte als 3e.

Tweede wedstrijd

We startten zeer scherp tussen het startschip en Joie de Vivre. Deze keer kozen we voor de rechterzijde van het parcours. Zephyros was ons jammer genoeg niet zo gunstig gezind want aan de bovenboei hadden alle boten die de linkerzijde verkozen hadden er duidelijk voordeel uit gehaald. We rondden de eerste bovenboei pas als 6e. Vanaf dan waren we op achtervolgen aangewezen en dus op zoek naar vrije wind. Gelukkig verliepen alle manoeuvres feilloos en hadden we een goede bootsnelheid waardoor we ons konden opwerken tot een 3e plaats. Grijs domineerde de wedstrijd vanaf de start en gaf die positie niet meer prijs. Zij finishten als 1e, gevolgd door DJ.

Derde wedstrijd

Met één minuut op de startklok positioneerden we ons in de buurt van het startschip. We hadden voldoende ruimte aan onze lijzijde om net voor het startsignaal richting de pin te racen en bij het startschot over de lijn te schieten. Bij de laatste ronding van de bovenboei prikten we door knap stuurwerk van Jan-Piet net tussen Seagull en de boei waardoor we hen konden controleren tot op de streep. We finishten als 1e op de voet gevolgd door Seagull en DJ.

Een korte rekensom liet ons besluiten dat naast overall wintercup kampioen ook dagwinnaar waren indien Seagull hun protest niet door zou zetten. Enkele halve liters en porties bitterballen in het zonnetje later, werd Stolio, onze advocaat van dienst, alsnog in de protestzaal geroepen. Het gevoel van het protestcomité bevestigde het protest van Seagull ondanks een woord-tegen-woord situatie zonder getuigen. Deze jammerlijke diskwalificatie zorgde ervoor dat we vandaag 3e werden. De overall prijs bleef gelukkig in veilige en zeer tevreden handen.

Iedereen van de klasse is het er mee eens dat de organistatie van de Grevelingencup een puike prestatie heeft neergezet. De wedstrijden en trainingen hebben het eenheids- en groepsgevoel binnen de klasse bevestigd en versterkt. Het niveau is gestegen wat zich ook weerspiegelt op het scorebord: elke plaats moet verdiend worden.
Wij kijken dan ook met veel plezier uit naar het nakende zomerseizoen en volgend jaar.

Vanuit Ger 524 Bijl Watersport - Tuigerij , over en uit.

De volledige uitslag vind je onderaan. (red)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: