Portimao Global Ocean Race: Desafio Cabo de Hornos eerst rond Kaap Hoorn

Desafio Cabo de HornosIn de 3e etappe van de Portimao Global Ocean Race hebben deze nacht om 00u50 GMT de Chilenen Felipe Cubillos en José Muñoz met hun Class 40 ‘Desafio Cabo de Hornos’ als eersten Kaap Hoorn gerond. Ze schrijven meteen geschiedenis: het eerste jacht in de Portimao Global Ocean Race dat deze kaap passeert, het eerste Chileense team dat deze beruchte rotspunt voorbijvaart in een zeilrace, het eerste moderne 40 voets zeiljacht dat rond de bodem van de aardbol racet en de eerste Class 40 die de Zuidelijke Oceaan overwint en de 56° zuiderbreedte passeert.

Even ging het nog bijna fout voor de Chilenen bij het naderen van de meest zuidelijk gelegen kaap. Om 17u00 GMT passeerde Desafio Cabo de Hornos zowat 3 zeemijlen ten zuiden van de Islas Ildelfonso, zijnde 9 rotspunten die aan de westelijke ingang van de Drake Passage liggen. Cubillos waarschuwde onmiddellijk alle deelnemers met het bericht dat de kaartpositie van deze rotsen niet helemaal klopt, dat ze volgens zijn positie meer zuidelijk liggen en dat ze helemaal niet verlicht blijken te zijn. Oppassen geblazen dus!

Het Duitse duo Boris Herrmann en Felix Oehme volgden met hun ‘Beluga Racer’ om 06u20 GMT op zowat 76 zeemijlen van de leider. Zij gaan zowat 3 uren voor de Volvo Ocean Racer ‘Telefonica Blue’ van Bouwe Bekking de Hoorn ronden en vertoeven dus in notoir gezelschap, al zal dat gezien de verschillende bootsnelheden niet lang duren.

Ondertussen heeft de koersdirectie de rest van de vloot gewaarschuwd voor een zware storm die op til is. De voorspelling gaat uit van windsnelheden tot 60 knopen en windstoten tot 80 knopen rond de kaap en dit voor de komende 24 tot 36 uren. Team Mogwli ligt zowat 200 zeemijlen achter op Beluga Racer. Kaap Hoorn dankt zijn beruchte reputatie voor een groot deel aan het feit dat over een afstand van amper 100 zeemijlen de dieptemeter van 4’000 meter naar iets minder dan 100 meter weergeeft. Dit fenomeen staat garant voor huizenhoge steile golven bij aanwakkerende wind.

Kleinjans op zoek naar Kaap HoornKleinjans op zoek naar Kaap HoornZowel voor het Britse duo als voor onzen solist Michel Kleinjans lijkt een meer zuidelijker koers, lees een koers langs diepere wateren, de betere optie. Dit is het punt waar het wedstrijdzeilen even plaats maakt voor overlevingszeilen. Op tijd de zeilen reven en kiezen voor de veiligste in plaats van de snelste route is de boodschap. Na de passage van deze storm kunnen beide jachten linksaf de Atlantische Oceaan op, op zoek naar het Braziliaanse Ilhabela, en lijkt het ergste gepasseerd.

Volg de deelnemers via de racetracker.

www.portimaoglobaloceanrace.com
Foto's: Chileense Marine/Michel Kleinjans

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: