Vendée Globe: terugblik op een bewogen wedstrijd

Finish FonciaMet de finish van Norbert Sedlacek op Nauticsport-Kapsch is zondagavond een einde gekomen aan de Vendée Globe 2008-2009. De Oostenrijker had 126 dagen 5 uren 31 minuten en 56 seconden nodig om zijn uiteindelijk parkoers van 27'707 zeemijlen rond de aardbol te volbrengen. 42 volle dagen meer dan de winnaar Michel Desjoyeaux, maar de ontvangst in les Sables d’Olonne was daarom niet minder hartelijk voor de 11e en laatste in de Mount Everest van het zeilen. Een overzicht.

Van 9 november tot en met 15 maart, van Michel Desjoyeaux en Foncia tot Norbert Sedlacek en Nauticsport-Kapsch. Ruim 4 maanden topsport vol emotie en bewondering. Slechts 11 deelnemers wisten de finish te bereiken. Opvallend daarbij is dat wel allebei de dames en allebei de amateurs aan de start deze zware wedstrijd uitzeilden.

9 november
30 solisten waaronder 19 op spiksplinter nieuwe 60 voeters vertrekken voor een omzeiling van onze blauwe planeet, solo, zonder tussenstop, zonder assistentie. Er staat een matig zuidwestelijk briesje in de Vendée. Maar… in de Golf van Biskaje wordt de vloot door een heuse storm overvallen. Na enkele uren koers moeten 4 deelnemers rechtsomkeer maken voor reparaties aan hun boot: Dominique Wavre, Bernard Stamm, Alex Thomson en … ene Michel Desjoyeaux.

11 november
De storm in de Golf van Biskaje eist haar tol: Groupe Bel, Aquarelle.com en DCNS worden ontmast. Twee dagen later moet ook Alex Thomson de handdoek in de waterring gooien. Dejeanty en Hatfield keren ook terug naar les Sables, waar Desjoyeaux na een heuse pitstop terug is vertrokken. Loïck Peyron maakt zijn favorietenrol al onmiddellijk waar en neemt de leiding in de koers.

21 november
Peyron vaart als eerst over de evenaar. De eerste 12 liggen slechts 200 zeemijlen uit elkaar. De grote favorieten geven elkaar geen duimbreedte: Peyron, Josse, Dick, Le Cléac’h, Le Cam, Riou, Eliès, Beyou en Jourdain blijven in elkaars buurt. Ter hoogte van het hoog van Saint-Hélène is le professeur genaderd tot op 330 zeemijlen. Enkele dagen later moet Jérémie Beyou op Delta Dore opgeven met gebroken zalingen.

6 december
Sébastien Josse vaart als eerste de beruchte Indische Oceaan op. De ijspoort is verplaatst vanwege de vele ijsbergen in de buurt. Een dag later moet Unai Basurko op Pakea Bizkaia opgeven met een gebroken roerblad. Desjoyeaux is genaderd tot op 100 zeemijlen.

10 december
Loïck Peyron meldt dat zijn mast eraf ligt. 5 dagen later geeft hij officieel op. Jean-Pierre Dick neemt met Paprec-Virbac2 de leiding. 2 dagen later moet Dominique Wavre vaststellen dat de bulb van de kiel is gebroken en hij met Temenos II de strijd moet staken. Bernard Stamm meldt problemen op zijn Cheminées Poujoulat: boegspriet en roerbladen zijn dusdanig beschadigd dat reparatie noodzakelijk is. Hij zoekt luwte in een baai van een nabijgelegen eiland, mist de ankerboei en wordt op de rotsen gezet. Ze zijn nog met 21.

16 december
Mike Golding neemt de leiding om enkele uren later zijn mast te verliezen. Game over voor de Brit, één der topfavorieten. Ook Jean-Baptiste Dejanty moet om allerlei mankementen opgeven. Van de 19 resterende boten vaart nu Foncia aan de leiding. Michel Desjoyeaux zal ze niet meer uit handen geven.

18 december
Redding Yann ElièsRedding Yann ElièsDe eerste opgave door lichamelijk letsel. Yann Eliès wordt gekneld tussen de preekstoel van zijn Generali en breekt het been. Hij vaart op dat moment zowat 800 zeemijlen ten zuiden van Australië. Marc Guillemot verlegt zijn koers en arriveert bij zijn collega nog voor de hulpdiensten zijn aangekomen. Ook Samantha Davies verlegt haar koers. Yann wordt met het fregat Arunta van boord gehaald en in Perth stellen ze naast een verbrijzeld dijbeen, ook breuken aan het bekken en de ribben vast. Guillemot filmt voor de ganse wereld de redding van zijn vriend. Ze zijn nog met 18.

23 december
Halfkoers voor Michel Desjoyeaux, alleen Jourdain, Josse en Le Cam proberen zijn helse tempo bij te houden. De rest lijkt nu al verloren.

27 december
Sébastien Josse gaat met zijn BT plat en breekt zijn stuurinstallatie. Er is geen reparatie mogelijk en de 13e opgave is een feit. Enkele uren later is het de beurt aan Derek Hatfield. Ook bij hem breken de zalingen. Op nieuwjaarsdag moet ook Jean-Pierre Dick de strijd staken. Na 53 dagen koers is de vloot gehalveerd. De jonge Engelse Samantha Davies verbaast en valt op door haar speelsheid en goedlachsheid, ondanks de verschrikkelijke condities.

5 januari
Foncia rondt Kaap Hoorn in 56 dagen en 15 uren, of 2 uren achter op de tijd van Jean Le Cam in 2005. Hij heeft echter op dat moment ruim 1150 zeemijlen meer afgelegd omwille van de ijspoorten. Roland Jourdain volgt op 8 uren en 50 minuten. Opgave voor Jonny Malbon op Artemis met een volledig gescheurd grootzeil. Nog 14 solisten in koers.

6 januari
VM Matériaux zonder bulbVM Matériaux zonder bulbPaniek. Jean Le Cam antwoordt niet meer. Op 200 zeemijlen van Kaap Hoorn heeft VM Matériaux de bulb verloren en is gekenterd. Le Cléac’h en Riou gaan hun vriend zoeken en vinden de Open 60 ondersteboven. Gelukkig blijkt Le Cam ongedeerd. Een tanker is onderweg, maar Vincent Riou verkiest niet te wachten en pikt Le Cam op. Bij dat manoeuvre vaart hij met de outrigger tegen de vin van de kiel. Op weg naar Chili verliest PRB de mast. Het levert Vincent Riou een ere-derde plaats in het algemeen klassement op.

9 januari
Veolia Environnement jaagt nog steeds op Foncia, maar overvaart daarbij een walvis. Scheuren aan de mastvoet en in de kielschacht zijn het gevolg. Roland Jourdain kan verder en is de enige die Michel Desjoyeaux het leven nog zuur kan maken tijdens de klim van de Atlantische Oceaan.

11 januari
Samantha Davies rondt als 4e Kaap Hoorn. Ondertussen worden de bonussen voor de verschillende assistenties bekend gemaakt: 11 uren voor Armel Le Cléac’h, 82 uren voor Marc Guillemot en 32 uren voor Sam Davies. 4 dagen later spookt het aan de Hoorn voor Brian Thompson, Dee Caffari en Arnaud Boissières. De gemiddelde windsnelheid is 65 knopen met vlagen tot 85 knopen. En in de Hurling Fifties wordt de staartgroep met Steve White, Rich Wilson, Raphaël Dinelli en Norbert Sedlacek ook op verschrikkelijke condities getrakteerd.

20 januari
Michel Desjoyeaux is terug op het noordelijk halfrond en passeert de evenaar na 71 dagen en 17 uren. Jourdain volgt nog steeds op ‘slechts’ 20 uren. Voor de 3e stek is het een gevecht tussen Le Cléac’h, Davies en Guillemot. Een weekje later is de voorsprong van Desjoyeaux opgelopen tot 500 zeemijlen en geeft de professeur toe dat een maand eerder het bakboord roer was losgekomen, maar miraculeus was blijven zitten.

29 januari
Veolia Environnement verliest de kiel. Jourdain probeert in eerste instantie verder te zeilen, maar slecht weer voor de boeg doen hem ter hoogte van de Azoren toch de strijd staken. Slechts 11 boten zullen de finish in les Sables d’Olonne halen.

1 februari
Triomfator Michel DesjoyeauxTriomfator Michel Desjoyeaux16u11 Franse namiddag. Michel Desjoyeaux triomfeert als eerste schipper ooit voor de tweede keer in de Vendée Globe. Hij vestigt daarbij met zijn tijd van 84 dagen, 3 uren, 9 minuten en 8 seconden een nieuw record. Hij haalde 12,3 knopen over het theoretische parkoers maar klokte 14 knopen gemiddeld over de reëel gevaren afstand. 3 dagen later passeert Norbert Sedlacek als laatste Kaap Hoorn.

7 februari
Rookie en Figaro-zeiltalent Armel Le Cléac’h finisht als 2e. Hij heeft met zijn Brit Air een foutloos en uiterst constant parkoers gezeild en oogst overal bewondering. 2 dagen later verliest ook Safran de kiel. Marc Guillemot besluit toch door te gaan en te strijden voor de laatste podiumplaats.

14 februari
Samantha Davies is de eerste vrouw en eerste niet Franse deelnemer die finisht. Lang lijkt ze echt 3e te gaan worden, tot…

16 februari
Om 2u21 Franse nacht slaagt Marc Guillemot in een uitzonderlijk exploot. Hij finisht de Vendée Globe zonder kiel en haalt alsnog het podium. Hij houdt slechts 2 uren en 20 minuten over op Davies. Bij het opvaren van de havengeul vervoegen zich Jourdain, Le Cam en de Pavant bij hem aan boord. Het weerzien met Yann Eliès is ontroerend. Die zelfde dag finishen ook Brian Thompson en Dee Caffari. Caffari is meteen de eerste vrouw die erin slaagt de wereld rond te zeilen in beide richtingen. Het podium is Frans, de volgende 3 plaatsen zijn Engels.

22 februari
Aankomst van Arnaud Boissières, 105 dagen. 26 februari, aankomst van Steve White, 109 dagen. 10 maart, aankomst van Rich Wilson, 121 dagen. 14 maart, aankomst van Raphaël Dinelli, 125 dagen. Hij heeft de ganse wereldomzeiling volbracht op ‘groene energie’, met enkel een grote windvaan en zonnepanelen om voor de elektrische stroom te zorgen.

15 maart
Norbert Sedlacek als held ontvangenNorbert Sedlacek als held ontvangenOostenrijker Norbert Sedlacek finisht als 11e en laatste deze 6e Vendée Globe, 126 dagen aan een gemiddelde van 8,2 knopen. Maar 42 dagen na de winnaar wordt ook hij als een ware held ontvangen in les Sables d’Olonne. Op 23 mei worden op het strand van les Sables d’Olonne de prijzen uitgereikt, is er weer feest in de Vendée en begint men af te tellen naar de 7e editie van deze prachtige zeilwedstrijd.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: Jacques Vapillon/DPPI/Vendée Globe

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: