Team Holmatro van start in zowel iShares Cup als F18-klasse‏

In 2009 gaat het vernieuwde Team Holmatro (NED) in zowel de iShares Cup als de Formule 18 catamaranklasse van start. Deze combinatie moet stuurvrouw Carolijn Brouwer (BEL) de scherpte en finesse geven om in de Extreme 40-wereldtop van de iShares Cup mee te komen. In 2007 debuteerde ze als Holmatro-schipper. In het olympische jaar richtte ze zich volledig op haar Tornado-campagne. Nu keert ze terug in de iShares Cup met Holmatro als trouwe partner. De focus ligt op de Extreme 40 en de F18 vervangt de Tornado voor het waardevolle 'kleine botengevoel'.

Holmatro is al sinds het allereerste uur van de Extreme 40 (2005) actief in deze spectaculaire, hightech klasse. CEO Jaap Meijer over de langdurige betrokkenheid: "De boot en de samenwerking van de bemanning stralen onze kernwaarden uit, ze verbeelden 'Mastering Power'. De professionaliteit en het hoge niveau van het team passen bij onze ambitie om als organisatie de beste te willen zijn. Tevens laten onze hydraulische cilinders en lieren aan boord zien hoe de topzeilers daarmee heftige krachten kunnen beheersen. Om te blijven groeien, zijn we constant bezig met het vergaren van meer kennis over onze producten en meer feedback van de gebruikers op wereldniveau."

Met haar terugkeer lost Brouwer haar vervanger Andreas Hagara (AUT) weer af. Hagara nam de honneurs in 2008 verdienstelijk waar. Brouwer gaat nu verder met Gerd Habermüller (AUT), Mark van Gelderen (NED) en de Nederlandse Tornado-zeiler Pim Nieuwenhuis. De derde achtereenvolgende iShares Cup strijkt dit jaar neer in Venetië/Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en tot slot in Nederland. Wellicht komt daar nog een zesde evenement in Spanje bij.

Sterk veld

Volgens Brouwer gaat het niveau wederom omhoog. Franse toppers als Franck Cammas (offshore goeroe en recordjager met maxi trimarans), Tornado-stuurman Yann Guichard en F18-legende Christophe Mourniac zijn van de partij. BMW Oracle doet mee met James Spithill, de stuurman van hun 90-voet multihull, als schipper. Oman schrijft twee boten in, waarvan de succesvolle 49er-stuurman Chris Draper (brons in Athene en wereldkampioen in 2006) er eentje schippert. "Zij trainen al de hele winter in Oman, dus zij zijn waarschijnlijk het best gesmeerde team", aldus Brouwer. BT doet weer mee met schipper Nick Moloney en stuurman Darren Bundock (zesvoudig Tornado-wereldkampioen en tweemaal olympisch zilver). "Kortom, er zit veel kwaliteit op de boten", besluit Brouwer. Om hierin kans te maken, gaat het Nederlandse kwartet vanaf het voorjaar in Hyeres aan de slag. Brouwer: "We gaan hard trainen. Een podiumplek wordt ons doel."

F18 als trainingsklasse

Om voldoende gevoel met kleinere catamarans te behouden, moest Brouwer dus op zoek naar een nieuwe klasse als aanvulling op de Extreme 40: "Aangezien de multihull als olympische discipline op een laag pitje staat, moet ik op een andere manier scherp blijven. Normaal gesproken deed ik dat met de Tornado, maar dat is nu een groot vraagteken. Om toch zoveel mogelijk met de cat te varen, pak ik de Formule 18 er als trainingsboot bij." Dat doet ze samen met Daan Koene (NED) van TornadoSport. Het duo zal onder de vlag van Holmatro deelnemen aan Eurocat in het Franse Carnac, gevolgd door de Zwitserleven Ronde om Texel en het WK F18 in België.

Over Holmatro

Als een van de wereldleiders op het gebied van hydraulische gereedschappen voor industrie en reddingswerkers, produceert Holmatro ook hoogstaande maritieme producten voor zeiljachten, en met veel succes. De productlijn van Holmatro Marine Equipment BV bestaat uit hydraulische cilinders (zoals stagspanners en neerhouders), (klassieke) lieren en hydraulische noodscharen. Holmatro is geen onbekende in de zeilwereld. De afgelopen jaren was het Nederlandse bedrijf met een eigen team op een Grand Soleil 44 actief in het internationale IMS/IRC-circuit.

www.teamholmatro.com
www.isharescup.com
Foto: Mark Lloyd

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: