Portimao Global Ocean Race: respect Michel Kleinjans, respect

Michel KleinjansSinds dat fatale moment dat solozeiler Nico Budel zijn Open 40 moest verlaten heeft onze kompatriot Michel Kleinjans in zijn dooie eentje 2 van de meest verraderlijke oceanen bedwongen. Zowel alleen op zijn 40 voeter Roaring Forty, als alleen in termen van de nog enige solo zeiler in de Portimao Global Ocean Race. Hij gaat nu de geschiedenis in als de eerste deelnemer van deze zeilrace voor 40 voeters die de beruchte Kaap Hoorn singlehanded rondde, in zijn dooie eentje. Zeilend België mag zijn klakske afdoen.

Echt alleen was hij niet. Even voor de geografische ronding van de legendarische kaap een feit was, had Kleinjans nog een kort gesprekje in zijn moedertaal met Bouwe Bekking. Telefonica Blue bevond zich immers slechts op enkele zeemijlen van de Roaring Forty, zodat beide zeebonken even konden bijpraten over de marifoon. 14u25 GMT zal in het logboek van Kleinjans met stip genoteerd staan, met daarnaast de legendarische woorden ‘passage aan Kaap Hoorn’. De leider in de race, Desafio Cabo de Hornos, bevindt zich slechts 291 zeemijlen verderop.

De laatste zeemijlen voor Kaap HoornDe laatste zeemijlen voor Kaap HoornZoals voorspeld werd het geen plezierreis rond de Hoorn. Tijdens de passage over de continentale plaat tikte de windmeter tegen de 50 knopen aan. In een verwarde zee met immens hoge golven baande de Roaring Forty zich een weg. Met 2 reven in het grootzeil had de automaat alles onder controle. Maar de mystieke kaap deed haar uiterste best om haar reputatie alle eer aan te doen. De volgende nacht trok de wind nog meer aan en op een gegeven moment boorde Michels toeverlaat zich in een golf, kwam abrupt tot stilstand en werd plat gegooid. Gelukkig richtte de Open 40 zich vrij snel weer op, zodat er niet echt tijd was om schrik te krijgen.

De volgende 5 uren neemt Kleinjans het roer in eigen handen, letterlijk. Dan pas passeert hij op ongeveer 3 en een halve zeemijl afstand de beruchte kaap: “Ik wou een duidelijk beeld in mijn geheugen kunnen prenten, zodat ik niet al te snel moet terugkomen. Bij momenten zag ik de kaap heel duidelijk tot dan weer een squall mijn zicht bederfde. Maar na 27 dagen omringd door alleen maar ijskoud onstuimig water, was het toch een prettig weerzien met land. De momenten voor de ronding van de kaap bezorgden me dan weer de bangelijkste nacht uit mijn leven. De slechtste weerscondities van de ganse race tot nu toe.”

Om 18u00 GMT had Kleinjans Kaap Hoorn al voor 40 zeemijlen achter zich gelaten. Hij was dan al bezig met de stroomcondities in La Maire Strait te controleren en plande om ten westen van de Falklands te blijven. In een 23 knopen sterke noordwester klokte de snelheidsmeter een gemiddelde bootsnelheid van 10 knopen. Vanaf nu komt ‘thuis’ echt steeds dichterbij en met het slinken van de zeemijlen nadert de realisatie van een jongensdroom, solo rond de aardbol, in zijn dooie eentje!

Volg de deelnemers via de racetracker.

www.portimaoglobaloceanrace.com
Foto's: Michel Kleinjans/PGOR

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: