Shorthanded.nl brengt OSTAR-ians bij elkaar

Op donderdagavond 5 maart stond de Hiswa even in het teken van de zeilers die in mei de moeder van alle solo-zeilraces, de OSTAR gaan varen. De stichting ShortHanded.nl en het blad Zeilen bracht enkele oud OSTAR zeilers en de Nederlandse deelnemers van 2009 bij elkaar in de Zeilen jachtclub op de Hiswa. Henk Bezemer gaf samen met Hennie ten Dam een inleiding over de route, de alternatieven, de meteo en de ontberingen die de zeilers te wachten staan. Daarna hebben de OSTAR-ians van 2009 iets verteld over hun schepen en verwachtingen.

Over de OSTAR

Oud Ostar zeilers en Nederlandse deelnemers voor 2009Oud Ostar zeilers en Nederlandse deelnemers voor 2009De “Original Single Handed Trans-Atlantic Race” (OSTAR) is de oudste solo oceaan race. In 1960 is het initiatief tot deze race genomen door Blondie Hasler met zijn Scandinavische Volksboot Jester. Sindsdien is deze race de ultieme uitdaging voor beginnende amateurs en professionals. De eerste winnaar was Sir Francis Chichester, maar andere bekende namen zijn Robin Knox-Johnston, Eric Tabarly, Olivier de Kersauson, Loick Peyron en Ellen McArthur De Fransen trokken vaak de aandacht met hun extreme schepen zoals de 70 meter lange Club Méditerranée van Alain Colas en de vaak experimentele high-tech Multi-hulls.

Bekende Nederlanders die deze race gezeild hebben zijn Gerard Dijkstra (1972, 1976), Eelco Kasemier (1976) waarvan een prachtig stripverhaal is gemaakt en Henk Bezemer (1992) van het blad Zeilen. Minder bekend maar even bijzonder zijn zeilers zoals Bertus Buys die tussen 1984 en 2005 vijf keer is overgestoken, Wytze van der zee (4 keer), Simon van Hagen (3 keer), Henk van de Weg (3 keer) en Henk Jukkema (3 keer) met onder andere een Waarschip 1010. In totaal zijn tussen 1972 en 2005 maar liefst 34 Nederlanders één of meerdere keren de Atlantische uitdaging aangegaan.

Route

De OSTAR gaat van Plymouth in Engeland naar Newport in de USA. Het is een zware race omdat de kortste route net langs de noordkant van de Golfstroom loopt. Dat is in het koude deel van de noord Atlantische oceaan. Steek je iets naar het zuiden over, dan is het een stuk warmer, maar dan heb je de stroom tegen. De zeilers vechten tijdens de oversteek tegen de depressies die over de Atlantische oceaan naar de Noord-Europese kust trekken. Het is dus een overwegend aandewindse race met harde tot stormachtige wind. Het laatste stuk van de race gaat langs de Newfoundland banken met mist, vissersschepen en kans op ijsschotsen.
De volgende OSTAR 2009 start op maandag 25 Mei om 12 uur in Plymouth. De Nederlandse deelnemers aan de OSTAR van 2009 zijn; Maarten Russchen, Johan Langbroek, Frits Brattinga, Bart Boosman, Jan Kees Lampe, Dick Koopmans en Huib Swets.

De stichting ShortHanded.nl heeft als missie om shorthanded zeilen in al haar aspecten te bevorderen door middel van het organiseren van wedstrijden, evenementen, workshops.

Links:
www.shorthanded.nl
www.ostar2009.co.uk

Foto's: Website OSTAR2009 en Herman Scholten

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: