Volvo Ocean Race: historische overwinning in Rio voor Ericsson 3

Ericsson 3Deze morgen 10u37 GMT is Ericsson 3 in de baai van Guanabara als eerste over de finishlijn gevaren. Daarmee wint Magnus Olsson en zijn Noorse team de langste en zwaarste etappe van deze Volvo Ocean Race, die de deelnemers van Qingdao, China, naar Rio de Janeiro, Brazilië, bracht. Met 12’300 zeemijlen op de teller is dit zelfs de langste etappe uit de 36-jarige geschiedenis van deze race. En Olsson is met zijn 60 lentes meteen ook de oudste schipper in de race. Hij had met zijn ploeg 40 dagen 5 uren 37 minuten en 57 seconden nodig om het bruisende Rio te bereiken.

Olsson: “Het is ongelooflijk, maar we verdienden deze zege volledig. Wanneer het nodig was kozen we steeds voor de beste strategie. Aksel (Aksel Magdahl, de 30 jarige Noorse navigator, red.) heeft fantastisch werk geleverd. Het team was verschrikkelijk moe maar behield haar vechtersmentaliteit tot op het einde. We hebben goed gezeild en we zijn er van begin tot eind voor de volle 100 % voor gegaan. Af en toe hebben we de boot tot aan de grens van destructie gepushed, maar gelukkig konden we haar in één stuk houden tot aan de finish.”

Toch niet vergeten dat Ericsson 3 in Qingdao arriveerde toen de rest al vertrokken was, slechts 1 uur aan de kade lag om al het nodige materiaal en proviand in te laden en terug te vertrekken, met 7 uur vertraging op de rest. Dankzij enkele gedurfde tactische beslissingen schoven ze al snel op naar de derde positie. Op dag 19, we schrijven 4 maart, maakte Olsson en de zijnen hun beslissende zet, rondden Kaap Hoorn als eersten en gaven de leiding vervolgens nooit meer uit handen.

Die beslissende zet was een beslissing om voor de Hoorn een meer noordelijke route aan te houden. Magdahl spreekt van “zijn grootste zeilmoment uit zijn leven”, toen bleek dat niemand volgde. Bouwe Bekking zei toen nog: “Als die route hun de winst in deze etappe oplevert schrijven ze geschiedenis, want eerder werden etappes in het zuiden gewonnen door nog zuidelijker te gaan varen dan de rest!”

Navigator Aksel Magdahl: “18 uren voor de puntenpoort realiseerde ik mij dat de hoge luchtdruk bel zich niet zo snel verplaatste als eerst voorspeld. Verder verscheen er een kleine maar krachtige depressiekern uit het noordoosten. Ik opteerde om ons daar aan te koppelen, in plaats van verder naar het zuiden onder het hoog te gaan varen, waar we in ieder geval veel bootsnelheid zouden verliezen.” Twee dagen later bleek hoe belangrijk die beslissing uiteindelijk is geworden. Ericsson 3 nam de leiding en behield ze gedurende 19 dagen tot aan de finish.

De volgende boot die in Rio wordt verwacht is Ericsson 4. Zij zouden later op de dag finishen.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto: Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: