Volvo Ocean Race: Ericsson 4 pakt maximale punten, Ericsson 3 vaart eigen koers

Ericsson 4 wist als eerste de scoring gate te passeren. Vier punten werden hiermee direct verzilverd. Ericsson 3 volgde op slechts een half uur achterstand en koos direct een andere koers. De traditionele zuidelijke route wordt genegeerd en de vloot valt uiteen. Over een paar dagen zal bij de eerste Ice Gate meer duidelijk gaan worden. Het zijn spannende tijden tijdens de koninginne-etappe op weg naar Rio de Janeiro.

Lage drukgebied waar Ericsson 3 op gokt is duidelijk zichtbaarLage drukgebied waar Ericsson 3 op gokt is duidelijk zichtbaarKort na het ronden van de scoring gate gooit de Ericsson 3 het roer om. Het lijkt er haast op dat ze terug zeilen, aar waar ze net vandaan kwamen. Inmiddels zijn hun bedoelingen duidelijk. Ze proberen mee te liften op een ‘klein’ lage drukgebied ten oosten van de scoring gate. Als ze hierin slagen kunnen ze aanzienlijk sneller bij de eerste Ice Gate zijn. Het is echter nog te vroeg om te bepalen of dit positief zal uitwerken op de carrière van navigator Magdahl. Bouwe Bekking liet vanaf de Telefonica Blue weten blij te zijn niet in de schoenen van Magnus Olsson (schipper Ericsson 3) te staan.

Geschiedenis schrijven

Direct na de scoring gate kiest Ericsson 3 haar eigen koersDirect na de scoring gate kiest Ericsson 3 haar eigen koersMocht de keuze voor een noordelijke route resulteren in de winst van deze etappe, dan schrijft Ericsson 3 in één klap geschiedenis. Tot op heden is de zuidelijke route namelijk altijd de winnende geweest. Bouwe Bekking licht de lastige keuze toe: "Door niet voor de makkelijkste en meest voor de hand liggende route te gaan én je weet dat zuidelijke route altijd de winnende is geweest vraagt om lef. De jongens tonen echt ballen, petje af!" Ook Bekking heeft deze noordelijke route overwogen maar er uiteindelijk vanaf gezien. "Zoals we allemaal weten kan de weersvoorspelling aangeven dat de zon gaat schijnen, maar zodra je wakker wordt kan het toch regenen. De weermodellen worden steeds beter, maar 100 procent vertrouwen kun je ze niet. Over een paar dagen weten we wat de beste route was.

Op dit moment is de vloot als volgt verdeeld:
1. Puma
2. Ericsson 4
3. Telefonica Blue
4. Ericsson 3
5. Green Dragon

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto: Gustav Morin/Ericsson 3/Volvo Ocean Race
Screenshots: Zy Grib (voorspelling voor 05-03 18:00 UTC) en volvooceanrace.geovoile.com

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: