Volvo Ocean Race: alweer pech voor Bouwe Bekking en Telefonica Blue

Telefonica BlueBouwe Bekking en zijn bende begon al 19 uren later dan zijn collega’s aan deze 5e etappe. Schade aan de kiel tijdens de startprocedure dwong hen in extremis terug naar de kade in Qingdao. Ondanks dit oponthoud nam de Spaanse blauwe VOR boot gisteren toch de leiding en wist ze zelfs een dikke 20 zeemijlen voorsprong bij elkaar te zeilen. Gisteren rapporteerde de Nederlandse schipper echter dat hun grootzeil begon te delamineren en herstellingen nodig had. En deze ochtend brak tot overmaat van ramp dan ook nog eens het voorstag. Gelukkig bleef de mast rechtop.

“06u30 lokale tijd. We zeilden in een 15 knopen sterke wind toen we plots een droge knal hoorden, afkomstig van het tuigage. Ik keek instinctief omhoog en zag dat de mast nog steeds op zijn plaats stond. Alleen ons voorzeil schoof langzaam het sop in. De stuurman viel onmiddellijk af en redde het tuigage. Het voorstag was geknapt. We hebben dan enkele vallen aan de boeg bevestigd om het tuigage te stabiliseren."

Xabier Fernandez bekijkt de breukXabier Fernandez bekijkt de breuk"Ons volgend werk was de genua uit het water te halen, wat geen makkelijke klus bleek. Deze was immers reeds gevuld met duizenden liters water. Daarna moesten we dit zeil nog uit de ‘Tuff Luff’ halen. Een complete controle van het want bracht verder geen schade meer aan het licht. Bleek dat uiteindelijk de forestay hanger doormidden was gebroken.

"De huidige weermodellen sluiten uit om even aan land te gaan in Nieuw Zeeland en dus gaan we gewoon door. Laat ons hopen dat er de komende zeemijlen voornamelijk ruimwinds zeilweer op het programma zal staan. Op scherpe reach en aan de windse rakken zullen we ons verlies proberen beperken, zonder echter de mast in gevaar te brengen. Aan de wind kunnen we dan ook enkel een kleine fok aan een afzonderlijk stag hijsen."

Delaminatie van het grootzeilDelaminatie van het grootzeilUiteraard is iedereen erg teleurgesteld maar we hebben de juiste spirit aan boord. Toen we gisteren de leiding namen, was dat een mooie beloning voor 21 dagen keihard werken. Dit is alweer een zware tegenslag, maar we gaan door en de route is nog lang. We geven niet op”, aldus een strijdvaardige Bouwe Bekking.

Posities op vrijdag 6 maart, 19u00 UTC:
1. Telefonica Blue – DTF 6’474 Nm
2. Puma +64 Nm
3. Ericsson 4 +68 Nm
4. Green Dragon +111 Nm
5. Ericsson 3 +162 Nm
DNS: Delta Lloyd – Team Russia – Telefonica Black

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto’s: Maria Muina en Gabriele Olivo/Telefonica Blue/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: