Veel volk aan de start in Colijns

Moonlight ShadowZaterdag 7 maart, eerste zaterdag van de maand en dus weet je dat het een dag wordt dat de Oosterschelde weer zal opgesmukt worden met tientallen gekleurde zeilen. Het is immers Goofies time en zeilend Zeeuws Vlaanderen was getrouw massaal op post. 93 zeiljachten aan de start, traditioneel verdeeld over 4 startklassen. Overtrokken maar droog weer en een 3-tje op de Beaufort teller. De door de nep-goofen georkestreerde leute kon weer beginnen.

Het parkoers

Men had voor alle klassen een relatief eenvoudig parkoers uitgetekend tussen de boeien van het Roompot water. In een zuidwesten windje die tussen de 7 en 12 knopen blies werd gestart ‘naar het westen’. Iedere Goofies liefhebber weet dat je dan richting Roompotsluis de Schaar van Colijnsplaat moet afvaren. Hoogwater om 12 uur, wat ook het tijdstip is van het eerste startsein en dus stroom mee voor iedereen. Mits een goede startpositie kon je aan de wind in één slag naar het eerste merkteken, de R15-SVK2.

De positie aan de onorthodoxe startlijn van de Goofen was dus van belang en dat betekent dat er gevochten wordt voor iedere meter startwater. Met uitzondering van enkele akkefietjes bleef het vechten echter beleefd, zodat alle starten zonder al te veel problemen verliepen. Na het aan stuurboord ronden van de R15-SVK2 kon de spinnaker erop. Plat voor de wind moest eerst het Groot Vuilbaard vaarwater overwonnen worden om vervolgens nog een stukje Roompot vaarwater te bezeilen. De grootsten en snelsten moesten het verst, de kleinsten mochten al terugkeren na het ronden van de R32.

De Groot Vuilbaard moest nu worden opgekruist tot aan de R15-SVK2, waar het linksom terug richting Colijnsplaat ging. Alweer een spi-rak tot aan het laatste merkteken van de dag, de SVK5, vlakbij de Zeelandbrug. Vandaar ging het na de stuurboordronding aan de wind terug richting finish, waar een mooie zeildag eindigde.

ORC-1

'Junique' te vroeg weg bij start ORC-1'Junique' te vroeg weg bij start ORC-1In de ORC1 klasse kwamen 19 jachten aan de start. Zij kozen mooi verdeeld over de ganse lengte van de startlijn positie. Alleen de ‘Junique’ was iets te vroeg weg en moest haar start overdoen. Aan de finish bleken de Swan 42’s het zeer goed te doen. Line honours waren voor de ‘Holmatro ING RE’ van Lennard Van Oeveren. Een minuutje later finishte de ‘Baraka GP’ van de Graaf en de derde 42 voet zwaan was de ‘Acqua Equinox’ van Filip Balcaen. De eerste 6 finishten op 5 minuten. Op het uitslagen bord ging echter na correctie van de gezeilde tijd de Grand Soleil 43 ‘ROARK’ van Kees Kaan met de pluimen lopen.

ORC-2 t.e.m. 5

De ORC2 – 5 klasse telde 27 jachten aan de start. Hier koos een deel voor een start dicht bij de haveningang terwijl een andere groep met bakboordvoordeel aan de SVK3 startton wilden beginnen. Veel geroep en gewriemel en even leek de ‘Barcarolle’ net iets te vroeg weg, maar uiteindelijk werd het een start zonder verdere problemen. De race zelf werd autoritair gedomineerd door de ‘Switch’. De Dehler 36 van Kees Meijer had aan de finish dik 3 minuten voorsprong op ‘Rackam’, de JPK 110 van E. van Campenhout. En ook na correctie bleef de 1e plaats van de ‘Switch’ op de tabellen staan, nu met 4 minuutjes voorsprong op zeeduiveltje Henkie. Hendrik Jan Van Zweden zette met zijn First 300 Spirit ‘Beau Bateau’ alweer een heel mooie prestatie neer.

ONG >10 meter

Dominantie ondanks die houten pootDominantie ondanks die houten pootDe drukst bezette klasse was de Ongemeten groter dan 10 meter bende. Hierin voerde Chris Houbolt met zijn Simones 45 ‘Karel met de houten poot’ een ware one-boat-show op. Hij finishte 15 minuten voor de ‘Annapolis’, een Salona 40 van J. van de Wal. Na wat rekenwerk van Kees van der Vaart tuimelde hij echter terug naar een 14e stek op het uitslagenbord. Daar stond nu de ‘Crossroads’ op de eerste stek. Het Van De Stadt ontwerp van Andries Wams had 5 minuten over op de First 40.7 ‘Moonlight Shadow’ van Chris Baert. De First 36.7 ‘Mojo’ van Frank van der Mijnsbrugge kreeg haar bemanning niet verzameld en strandde op een eerder ontgoochelende 6e plaats.

ONG <10 meter

Het veld lag al na de start uit elkaarHet veld lag al na de start uit elkaarBij de ongemeten kleintjes wou iedereen dicht bij de haveningang starten, kwestie van die eerste boei toch in één slag te kunnen halen. Gevolg was dat iedereen heel dicht op elkaar plakte en de wedstrijd voor de middengroep slechts traag op gang kwam. De koplopers waren dan al gaan vliegen en we zouden ze niet meer terug zien. Uiteindelijk werd het een duel tussen ‘Bolderik’ en ‘Avanti’, de Sun Fast 32i van Jacques van Diest. Wim Driessens stuurde zijn Spirit 32 met 3 minuten voorsprong als eerste over de finishlijn en werd ook na verrekening de uiteindelijke winnaar. Na dit duo was er een mooie strijd tussen ‘Django’, de First 31.7 van Pierre van de Bruane, ‘Tissum’, de Trio 96 van M.A.J. Geerling en de ‘Kymera’, ook al een First 31.7 van Jan de Bruin.

M. Kroot begon solo op zijn J-24 ‘Scelt’ maar moest noodgedwongen de strijd vroegtijdig staken. Na de wedstrijd zorgde het niet respecteren van genoemd vaarwater en de daarbij horende betonning en het niet naleven van voorrangsregels voor de nodige discussiestof. Desondanks was het alweer een prachtige zeildag. Opvallend is wel dat het ruige winterweer dat je normaliter zou verwachten in deze periode van het jaar steeds meer en meer uitblijft en plaats maakt voor lichtweer zeilcondities. Een zoveelste grap van de ‘Nepgoofen’?

Verslag en foto’s: Guy C.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: