Portimao Global Ocean Race: passage aan 3e puntenpoort in toenemend zwaar weer

Beluga RacerZaterdagmorgen is de Portimao Global Ocean Race aan puntenpoort nummer 3 op 130° West in de Zuidelijke Oceaan gepasseerd. Om 10u13 GMT nam het Duitse team van Beluga Racer alweer de volle buit. Na het maximum aan puntenpoort 1 en 2 scoorden Boris Herrmann en Felix Oehme dus een echte hattrick. Een half uurtje later was het de beurt aan Team Mowgli, ruim een uur later gevolgd door Desafio Cabo de Hornos. Om 16u03 GMT sloot Michel Kleinjans als enige solozeiler het rijtje. Zijn Roaring Forty ligt ongeveer 60 zeemijlen achter op de dual handed teams.

De vloot kreeg ondertussen een waarschuwing voor een zuidwester storm met windsnelheden tot 40 à 50 knopen en windstoten die de 90 knopen zouden kunnen bereiken. De golven zouden 8 tot 10 meter hoog gaan worden. De huidige condities geven de schippers reeds een echte adrenaline stoot. Boris Herrmann verwoorde het als volgt: “We zeilen in een onstuimige zee en we surfen spectaculair van de golven af. Die golven zijn soms ongelooflijk hoog, alsof de ene golf zich bovenop de andere stapelt. Als je de top van zo’n monstergolf verkeerd inschat kan de boeg naar beneden duiken tussen 2 bergen van water in.”

Roaring Forty in de surfRoaring Forty in de surfAan boord van Desafio Cabo de Hornos hadden ze volgend commentaar: “De boot is veranderd in een echte duikboot. Zeilen in 50 knopen wind kan nog net, maar windstoten tot 70 knopen is al wat anders. De golven zijn gewoonweg enorm en zij overspoelen volledig de boot. Zij bedelven je gewoon terwijl je aan het sturen bent. En toch blijf je de volgende surf najagen. Op de golftop trekt de wind snel aan, begint alles rondom te kolken en kraakt de ganse boot. Het blijven halllucinante taferelen.” Het Chileense team wil koste wat kost als eerste Kaap Hoorn ronden, terwijl ze hun nationale vlag hijsen. Binnen de 10 dagen zouden ze de beruchte rotspunt moeten bereikt hebben.

Onzen Belg in de race, Michel Kleinjans, heeft als enige solozeiler het gaspedaal niet ingeduwd. Zijn voornaamste bezorgdheid is de boel heel houden: “Alles verloopt naar wens. Onverwacht hadden we in de eerste 2 weken heel licht zeilweer. De boot verkeert in perfecte staat en moet de aanstormende condities zonder problemen aankunnen.”

De punten na Puntenpoort nr. 3:

Dual Handed:
1. Beluga Racer: 26 ptn
2. Desafio Cabo de Hornos: 19,5 ptn
3. Team Mowgli: 16 ptn

Single Handed:
1. Roaring Forty: 26 ptn

Posities op 09/03/2009 om 00:20 UTC:

1. Beluga Racer: 4443,7 Nm DTF
2. Desafio Cabo de Hornos: +4,4 Nm
3. Team Mowgli: +14,1 Nm

1. Roaring Forty: 4514,9 Nm DTF

Je kan de deelnemers hier virtueel volgen.

Info en foto’s: www.portimaoglobaloceanrace.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: