29er 2009: jeugdskiff met volwassen programma

Ruim drie jaar geleden startte de Nederlandse 29er Klassenorganisatie met grote ambities. In 2009 is de 29er – een spectaculaire tweepersoons skiff – in Nederland gegroeid tot een wedstrijdklasse met serieuze trainingen en activiteiten en een aansprekend nationaal en internationaal wedstrijdprogramma. Het Nederlandse wedstrijdveld telt al ruim 30 boten. All over the world zeilen er van deze snelst groeiende klasse al zo’n 1600 boten.

Trainingen

De 29er Klassenorganisatie houdt dit jaar in de meivakantie en de zomervakantie clinics in Riva (Gardameer, Italie). Daarnaast worden er bijna elk weekend waarin geen wedstrijden zijn, trainingen georganiseerd, meestal in Medemblik of Workum. De trainingen worden verzorgd door nationaal en internationaal bekende trainers. Zo zal deze zomer de bekende 29er en 49er zeiler en trainer Pepe Bettini uit Argentinië overkomen om de Nederlandse 29er-zeilers te trainen en begeleiden.

Wedstrijdprogramma

De Nederlandse 29er-zeilers doen onder andere mee aan de volgende wedstrijden:
United 4 - Voor het eerst dit jaar maakt de internationale 29erklasse deel uit van het United 4 Sailingcircuit. Daarmee bewijst de klasse zijn belang voor het moderne jeugdwedstrijdzeilen en krijgt de 29er de kans om aan andere jeugdzeilers te laten zien, hoe leuk het is om in deze spectaculaire wedstrijdboot te zeilen.
* Dutch Youth Regatta, Workum
* Eurocup Polen
* Eurocup/Kieler Woche, Duitsland
* WK 29er, Riva, Italie
* Eurocup/Gerteminde, Denemarken
* Open Dutch Skiff, Bruinisse

De Gull Grand Prix (Muiden) is de al weer traditioneel geworden serie winterwedstrijden voor de 29er, 49er en andere skiffs. Het volledige wedstrijdoverzicht is te vinden op: www.29er49er.nl

Andere activiteiten

De klassenorganisatie laat belangstellenden graag kennismaken met de 29er. Op 16 mei is de 29er vertegenwoordigd op de landelijke Opstapdag in Workum. Ook tijdens de Sneekweek is er de mogelijkheid om de skiff uit te proberen.

Foto's: Pepe Bettini & Urban Bocker

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: