Red Funnel Easter Challenge Cowes: Verslag door FOXY vanuit de kuip

Team Foxy heeft dit weekend hun nieuwe M.A.T. 12 getest tijdens de Red Funnel Easter Challenge in Cowes. In de IRC 0 klasse hadden zich tien teams ingeschreven, waaronder twee Nederlandse teams met splinternieuwe IRC schepen. Team Foxy met nieuwe M.A.T. 12 en Split2nd met hun nieuwe Salona 42. De concurrentie bestond verder uit enkele Engelse teams en team Tokoloshe, voornamelijk Zuid Afrikanen.

Vrijdag

Tokoloshe op weg naar haar 1ste plaatsTokoloshe op weg naar haar 1ste plaatsVrijdag stonden er 2 races op de planning. Door uitstel, wegens gebrek aan wind en plenty windshifts, is dit uiteindelijk gereduceerd tot 1 race (rond een vaste boeien baan). Na een wat tegenvallende eerste helft van de race hadden wij de boot eindelijk aan de praat en zeilen we een paar goede aandewindse rakken. Hierdoor werd deze dag toch met een paaltje bekroond. Een goede start van de serie, dat smaakt naar meer! Deze dag werd team Tokoloshe 2e met hun King 40, team Batfish III met hun J-133 eindigde als 3e.

Zaterdag

Drukte op de baanDrukte op de baanOp zaterdag zijn er een drietal up en down wedstrijden gepland, maar iedereen vermoedt dat het een dobberfestijn met uitstelvlaggen gaat worden. Er is erg weinig wind voorspeld voor zowel de zaterdag als de zondag. Uiteindelijk valt het mee en na enige tijd wachten kan dan toch de eerste wedstrijd gevaren worden. Er staat een knoopje of 7 wind aan het begin van de dag. Na een goede start is team Foxy als eerste in zijn klasse bij de boventon, dat belooft weer een lekker potje te worden. Als de wind er steeds meer uitzakt wordt het toch steeds moeilijker om de eerste plaats vast te houden. Er deden immers schepen mee die sneller konden drijven. Toch worden wij nog 2e achter team Tokoloshe, die voor de wind erg hard gingen.

Tijdens de tweede en derde race was de wind weggezakt naar maximaal 5 knopen. Het werd voor ons steeds moeilijker om de boot aan de praat te krijgen en bovendien begon het steeds meer op een loterij te lijken. Een 5e en een 4e plaats waren voor ons uiteindelijk enigszins teleurstellende resultaten.

Na de zaterdag staan wij er goed voor met een 2e plaats overall, al lijkt Tokoloshe niet meer in te halen met een constante serie én 5 punten voorsprong met nog slechts twee wedstrijden te varen op zondag. Jammy Dodger met een J-133 ligt op de loer, slechts 4 punten verschil in ons voordeel.

Zondag

Zondagochtend wordt er nog minder wind voorspelt en bovendien is het springtij, dus er staat veel stroming op de Solent. Ook vandaag wordt weer bevestigd dat onze boot het met een paar knoopjes meer toch beter doet. We kunnen vandaag voor de wind goed bijblijven bij de rest. Gedurende de eerste wedstrijd komt echter de 'Solent Lottery' goed op stoom en team Foxy heeft niet doet in een klap niet meer mee aan de loterij. Oorzaak is dat wij een paar keer de verkeerde kant kiezen en hierdoor een paar keer achteraan in de rij aan moeten sluiten bij de 'downwind parking lots'. Onze klasse en de IRC 1, die een kortere baan varen, komen daar bijelkaar. De grote jongens uit IRC Super 0 ontspringen de dans. Sommige schepen drijven wel 5 minuten naast de benedenton met tegenstroom om er omheen te komen en de enige manier om hier uit te komen is om volledig om de kluwen van schepen heen te varen. Dit kost natuurlijk erg veel tijd. Uiteindelijk worden wij de zondag 5e en 9e waardoor wij onze 2e plaats af moeten staan aan Jammy Dodger. Zij wisten op zondag een goed resultaat neerzetten met een 2e en een 1e plaats. Tokoloshe wint de Red Funnel Easter Challenge, Foxy eindigt als 3e.

Al met al was dit een goed evenement om het seizoen te openen. Er was ruimte in de regels om op verschillende dagen verschillende zeilen te testen en op zaterdagavond was er een uitgebreide evaluatie met videobeelden door professionele coaches. Zij hadden tijdens de races in RIB’s de verschillende teams bekeken hadden. De coaches gaven bovendien op het water advies indien hierom gevraagd werd.

Op naar de Van Uden Reco!

Sander Vos, schipper team Foxy NED 8012

www.rorc.org
Foto's: Copyright Paul Wyeth

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: