Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd handhaaft zich in top vier van zesde etappe

Delta LloydOp dag vier van de zesde etappe op weg naar Boston/USA, weet Team Delta Lloyd zich te handhaven in de top vier. Na een moeizame start in Rio de Janeiro/Brazilië, steeg de Nederlandse VO70 op zondagavond naar de derde plek om vervolgens nog een plaatsje op te schuiven. Een oostelijke route bracht de Delta Lloyd verder op zee, waar meer wind en minder buien zaten. Telefonica Blue van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking gaat aan de leiding, gevolgd door Ericsson 4 en Ericsson 3. Delta Lloyd zakte vanochtend van de tweede naar de vierde positie, met slechts een mijl achterstand op de Zweden.

Zoals voorspeld, liet de wind het kort na de start afweten. Mediaman Sander Pluijm schreef in zijn blog: "De eerste nacht werd daardoor, laat ik zeggen lichtelijk teleurstellend. Geen zuchtje bries, klapperende zeilen en een hoop schommelen met twee knopen op de klok. Geen beweging in te krijgen. We wisten dat het zou gebeuren, maar toch blijft dat frustrerend."

Gerd-Jan Poortman op het voordekGerd-Jan Poortman op het voordekInmiddels is de vloot van zeven oceaanracers voorbij Cabo Frio, het zuidoostelijke puntje van de staat Rio de Janeiro. Team Delta Lloyd van schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) mocht voor in de trein van de zuidoostelijke passaatwind plaatsnemen. Op dit moment koersen de teams naar de scoring gate bij Fernando de Naronha. De Delta Lloyd is al dagen de meest oostelijke boot. Navigator Wouter Verbraak schreef: vanochtend "Wij proberen ons zo veel mogelijk vast te houden aan onze oostelijke koers. Verder op zee zitten immers minder buien en de wind is daar beter. We trachten het gemiddeld wat beter te doen dan de jongens aan de lijzijde van ons (dichter naar de kust). We hebben minder dan 800 mijl tot aan de scoring gate te gaan en we hopen er bij de eerste drie doorheen te gaan. We geven alles en hebben er plezier in.

Winnen en verliezen

Volgens de navigator varen ze momenteel door een mijnenveld van buien met en zonder wind, die uit alle richtingen komt. Zeilwissels zijn dus aan de orde van de dag. Door het onstabiele weer is het voor iedereen een kwestie van winnen en verliezen. Verbraak schreef op Paasmaandag toen de Delta Lloyd al bijna een etmaal tweede lag: "Wij realiseren ons dat er geen tijd is om te rusten, want de krachtigere nieuwe generatie VO70's zullen ongetwijfeld in ons nek hijgen. Maar wij zijn vastberaden om ze stevige weerstand te bieden. De Delta Lloyd en zijn bemanning zijn in vorm, dus wees gewaarschuwd!" Het verschil met de koploper bedraagt negentien mijl.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org
Foto: Mediaman Sander Pluijm/Team Delta Lloyd en David Branigan/Oceansport

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: