Mumma Duck jaagt op top 10 plaatsen tijdens Spi Ouest

Mumma Duck tijdens Spi QuestDinsdag 7 april worden de spanbanden op spanning getrokken, de mast nog even nagekeken en het zwaailicht aangezet, Team Mumma Duck vertrekt naar Spi Ouest. Dit evenement zal de eerste krachtmeting met de Franse Farr 30 teams worden. De concurrentie beloofd moordend te zijn, oud winnaars van de Tour de France á la Voile, zowel in het studentenklassement, het amateurklassement en het algemeen klassement zullen de startlijn bevolken. Een verslag vanuit de kuip.

Woensdagmorgen rond de klok van 11 uur wordt de Mumma Duck in la Trinité sur Mer geparkeerd; het team gaat, ondanks de gebrekkige slaap van de vorige nacht, in de regen als de brandweer aan de slag om de boot kraanklaar te maken. Een kleine 5 uur later ligt de Mumma Duck in het azuurblauwe water te wachten op zijn eerste zeiltocht.

Speed is King!

De volgende dag wordt de volledige crew ingewogen en wordt de laatste hand aan de boot gelegd. Om alvast onze Nederlandse handen en voeten aan het Franse water te laten wennen wordt er eind van de middag een rondje gezeild. Al snel wordt duidelijk dat de Franse Farr 30’s hier maar voor 1 ding zijn: we zijn nog geen 5 minuten buiten of we worden opgezocht door COURRIER DUNKERQUE en de TENDER TO RAPETOU. Een half uurtje speedtraining geeft ons de eerste referentie: we komen mee met de besten, maar we moeten de concentratie geen moment laten verzwakken, dit kost direct meters!

Race Day

De eerste dag heeft de wind wat moeite met settelen in de baai van Quiberon, de start wordt in het druilerige weer uitgesteld tot de wind zich stabiliseert in de Noord Westelijke richting. Onze starts zijn niet briljant maar we weten aan de wind elke keer goed terug te komen. Sterke bootsnelheid maar wat kleine fouten leveren ons een 9e en een 17e plaats op.

Dag 2 belooft een lange dag te worden, de condities zijn echter perfect: 7 a 8 knopen wind langzaam bouwend naar de 17 knopen. Aan de wind bleek de linkerkant ernstig gunstig, wat de start ietwat chaotisch maakte. Hier is duidelijk nog ruimte voor progressie! Tijdens de 4e race was de insteek weer iets te fanatiek, wat een valse start opleverde.

De paaszondag had voor de Farr 30 klasse 4 wedstrijden op het programma. De nabesprekingen van de avond ervoor blijken te werken; de communicatie wordt sterk verbeterd en er wordt goed nagedacht over onze zwakke punten. De dag wordt afgesloten met een zwaar bevochten 9e plaats. De voorafgaande serie plaatste ons op een 12e plaats in klassement .

Paasmaandag

Het wedstrijdcomité is vastbesloten Spi Ouest goed af te sluiten, de Mumma Duck schuift vroeg in de ochtend aan in de processie richting de wedstrijdbanen. Voor de Farr 30 klasse staat er nog 1 race op het programma. Het team mist duidelijk de scherpte van de voorafgaande en sluit de laatste race af met een 19e plaats. In het eindklassement schuiven we 2 plaatsen achteruit. Au.

Tevreden huiswaarts

Team Mumma Duck heeft een fantastisch evenement afgesloten met een 14e plaats in het eindklassement. Het resultaat wijst het team duidelijk op de leerpunten voor het komende jaar, maar het is ook een resultaat met veel hoop: Het team heeft aansluiting met de sterke middengroep van het Farr 30 veld; daarnaast behoort de bootsnelheid tot een van de betere van de vloot.

De komende paar weken zal het team aan zijn starts, de boat-to-boat taktiek en het bijschaven van de boathandling werken, zodat het team zich beter kan handhaven in het sterke middenveld van de Farr 30 klasse.

Team Mumma Duck bestaat uit: Jan Lokhorst, Thijs Moens, Remko Buijink, Rob van Burik, Fred van Rijckevorsel, Ties van Bruinessen, Ralph Moolenaar, Anton Groefsema, Pieter van der Plas, Coen Grummels en Rodny Heemskerk.

www.mummaduck.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: