Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd als derde door scoring gate

Teamwork aan boord van de Delta Lloyd verzekeringsbootVannacht om 01.28 uur Nederlandse tijd passeerde Team Delta Lloyd als derde de scoring gate bij Fernando de Noronha. Deze Braziliaanse archipel ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van de noordoostelijke deelstaat Rio Grande do Norte. Dankzij die derde positie pakten schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) en zijn tienkoppige bemanning drie punten in de zesde etappe op weg naar Boston/USA. Telefonica Blue met de Nederlander Bouwe Bekking aan het roer streek het maximale aantal punten (4) op.

Op vrijdagmorgen 17 april deed mediaman Sander Pluijm (NED) enthousiast verslag: "Nou, we hebben op de valreep de derde plek eruit gesleept met een prachtig staaltje racen. De hele dag waren we in gevecht met de wolken en buien. Dat betekende veel zeilwissels en varen op het scherpst van de snede. Eerst was Telefonica Black de tegenstander en toen stootte Ericsson 4 ons van de tweede plek en vervolgens zat Puma ons tot aan de streep op de hielen. Echt, er zat nog geen 150 meter tussen ons."

De Nederlandse navigator Wouter Verbraak gaf verdere toelichting: "We streden voornamelijk tegen Telefonica Black, maar Puma maakte op het laatste moment een enorme sprong door onder een bui om een groot lichtweer gebied heen te varen." De Amerikanen liepen hard in op de Delta Lloyd, maar ze kwamen uiteindelijk net te kort. Verbraak: "De boodschap dat we als derde de scoring gate hadden gepasseerd, werd aan dek met luid gejuich ontvangen. Dit is een fantastisch resultaat voor ons. We hebben in de laatste dagen allemaal 110% gegeven en hard als een team gewerkt. Dit is een geweldig gevoel. Vooral omdat deze top drie plek opnieuw het gevolg is van goed zeilen en niet van geluk."

Schipper Bermúdez de Castro (ESP) sprak vol lof over zijn mannen: "Ik ben verrast over hoe goed ons team is. Met name omdat we helemaal geen offshore manoeuvres hebben getraind en we toch de grote hoeveelheid zeilwissels prima doorstaan. Ik ben daarom heel erg blij met de derde plek. De sfeer aan boord is top. Iedereen is gemotiveerd. Ik hoop op meer in deze etappe."

Spannend

Onderwijl blijft het ongelofelijk spannend in de vloot. Delta Lloyd ligt derde in de voorlopige tussenstand, met twee mijl achterstand op Ericsson 4 en met minder dan een mijl voorsprong op Telefonica Black. Puma en Ericsson 3 volgen direct. Tussen de nummers twee en zes zit slechts vier mijl. Delta Lloyd en Puma beproeven hun geluk aan de oostelijke zijde van de weg naar de Doldrums. De twee Zweedse boten en Telefonica Black zitten in het westen. Verbraak: "In de komende 24 uur kunnen we meer wolkenactiviteit verwachten, aangezien we de Doldrums passeren richting de noordoostpassaat op het noordelijke halfrond. We proberen een balans te vinden tussen naar het noorden koersen en als eerste de nieuwe wind oppikken, en lager varen in een directere koers naar de eindstreep. Op dit moment willen we ons vooral concentreren op de snelst mogelijke route naar de noordoostpassaat."

Tussenstand om 12.40 uur Nederlandse tijd:
1. Telefonica Blue
2. Ericsson 4, +55 mijl
3. Delta Lloyd, +57 mijl
4. Telefonica Black, +57 mijl
5. Puma, +58 mijl
6. Ericsson 3, +59 mijl
7. Green Dragon, +71 mijl

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org

Foto: Sander Pluijm/Team Delta Lloyd

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: