Spi Ouest France 2009 – verrassende editie!

Spi Ouest France 2009Het jaarlijkse zeilfeest in Bretagne kende dit jaar een heel andere afloop dan de versie 2009 : er waren geen vissers, er was geen stormwind, er waren verrassende uitslagen en het comité nam op zijn minst enkele vreemde beslissingen.
Met 400 boten een flink afgeslankt veld maar de drie wedstrijdbanen waren nog flink gevuld. Vooral de J80’s (90) maar ook de Grand Surprises (46), Farr 30 (21), Open 7.5 en 6.5, First 7.5 kleurden de eenheidsklassen.
In IRC was de spoeling dunner dan andere jaren – de vaste waarden zijn er altijd, maar het deelnemersveld werd kleiner naarmate de boten groter werden.

In IRC 4 veel halftonners die er de top beheersten maar uiteindelijk toch de duimen legden voor een X332. Generaal Tapioca was op zoek naar de verlenging van de titel maar strandde in heel andere condities dan vorig jaar op een tweede plaats.

In IRC 3 moest La Folieuse van David Gelhausen, de oude 41 voeter het opnemen tegen nieuw geweld zoals de Archambault 31, X34 en de JPK’s en bij de lichtere weersomstandigheden lukte dat niet echt. De topprestatie van vorige jaren kwam nooit in zicht.

Bij de Farr 30 (Mumm is blijkbaar geen sponsor meer) is team Foubert – Stad Brussel duidelijk nog op zoek naar de betere vorm.

De crisis laat zich het duidelijkst voelen in IRC1 hoewel er heel wat nieuwe boten in première waren: de lang verwachte First 40 met drie topteams (oa Jerry Trenteseaux), Codiam met een nieuwe Grand Soleil 43, Ange de Millon met een Landmark 43, drie J122’s, drie Archambault A40 Race en vier, ondertussen klassieke, IMX 40’s en natuurlijk het successchip ex-Holmatro Grand Soleil 44. Waar is de tijd dat de top tien X gekleurd was?
28 erg aan elkaar gewaagde boten.

De Belgische Oxygen (Axel De Cock) die vorig jaar knap derde werd voorspelde voor de wedstrijd reeds dat top 10 erg moeilijk zou worden. Het werd zelf nog erger maar ook het andere Belgische schip onder leiding van 10-voudig winnaar Jimmy Pahun bleef steken op de 24ste plaats.

Op baan C (IRC 1-4) koos het comité voor een mix van wedstrijden rond de baai en zijn eilandjes en windward/leewards. Blijkbaar op vraag van de booteigenaars die daar over de radio wel een andere opinie over ventileerden, als de Fransen zich laten gaan weet je het wel. Dit resulteerde in een beperkt aanbod van vijf wedstrijden over vier dagen. Op de andere banen was het comité wel top met 8 tot 12 wedstrijden – de wind was er dus wel.

De lange banen waren vaak ellenlange bezeilde rakken waar je het mooie landschap kon bewonderen maar waarin de tactische opties eerder beperkt waren. Het rondje Belle-Ile was er eentje om in te kaderen. Slechts twee bananen en met de winddraaiingen was er één zelfs volledig bezeild, het comité reageerde te laat en koos voor een afkorting – de deelnemers waren het noorden kwijt door de positie van de boot en finishten met boei aan bakboord of stuurboord. De regels waren nochtans duidelijk maar de jury nam een jezuïeten-oordeel en klasseerde iedereen: een wedstrijd van dit niveau onwaardig.

Voor de wedstrijd bleef het tot de laatste reeks super spannend! Codiam (Grand Soleil 43) trok het laken naar zich toe voor de oude Synergia van Paprec en een wondermooie Kerr 39 – zowel de First 40’s als de Archambault 40 Race konden de steile verwachtingen nog niet inlossen. Oxygen verdient een prijs voor regelmatigheid met 15/15/15/15/16 – niet slecht gevaren maar er zat gewoon niet meer in. Ook de andere IMX’en bleven onder hun normale niveua. Beter dan maar op de Obélix Trophy.

Tot slot nog een eresaluut aan de Salona 37 van de familie Verstraete in IRC 2 met een piepjonge stuurvrouw en bemanning.

De Spi Ouest zal de crisis zeker overleven, het is een absoluut top event maar ze moeten wel garant staan voor iets meer wedstrijden en aan de foutjes werken. De toch naar de Easter wedstrijden in Cowes is zeker korter maar de wedstrijdvelden zijn geenszins vergelijkbaar.

Verslag en foto’s uit de kuip van Oxygen : www.sailing.be
Alle uitslagen en veel foto’s: www.spi-ouestfrance.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: