Nieuwe Spinnaker verloot op laatste IJspegel van 2008-2009

IJspegelDe avond voor de laatste IJspegel wordt er bijzondere aandacht besteed aan Henk Dreijer, sinds jaren lid van de jury. Henk heeft besloten dat zijn bijdrage aan de zeilsport genoeg is geweest. Een etentje met alle direct betrokken zeilcommissie- en juryleden rondom Henk vindt zaterdagavond plaats in Raar. Op de menukaart staat: “Vijftig jaar tomeloze inzet voor het zeilen in de Antillen en in Nederland. Namens alle zeilers bedankt voor je integriteit, creativiteit en betrouwbaarheid. Vanaf paal 17 tot voorbij Breskens.”

En zo wordt het weer zondag. Ligt de Albatros klaar aan de kade. Blijkt Raar nog niet open en staat de zeilcommissie te kleumen in de kou. Het is ten slotte één uur vroeger dan twee weken geleden. Toch komen de gelederen op gang en belooft het een mooie zeildag te worden. Op zee staat er een golfhoogte van 2 meter. Er is een tegenstroomse start en in de eerste heat gaat iedereen keurig weg. De wind is rond de 20 knopen. In de tangoklasse zijn de Delftse studenten weer terug en samen met de Mumma Duck en Triple P hebben we drie Mumms in het veld meevaren.

Mooi spinnaker rakMooi spinnaker rakNadat de eersten de bovenboei hebben gerond zien we spi’s breed uitwaaierend naar beneden komen. Alle doorkomsten worden genoteerd en bij de drie Mumms liggen de Delftse studenten voorop. Na drie rondes finisht Daikin weer als eerste gevolgd door de Delftenaren en Mumma Duck. Bij definitieve uitslag moeten de drie Mummetjes de Daikin, FRD en Rosetta toch voor laten gaan. In de Uniformklasse komt Redan als eerste binnen maar wint de EscXape. Tijdens de race heeft de Nada het moeilijk. Zij worstelt en komt boven en finisht tenslotte ongeveer 30 minuten na de nummer 1, maar houdt in het klassement de Day, Blondie en IJsvogel achter zich.

De tweede wedstrijd wordt gekenmerkt door hevige stroom. De bovenboei gaat enigszins aan de wandel en de berekening dat iedereen voor de tijdslimiet (15.00 uur) binnen zou zijn wordt door het ontstaan van een windwak zeer onzeker. De klok tikt, een aantal boten zijn gefinisht en de rest ligt te drijven voor de deur. Het wordt 14.45 uur. Plotseling komt de wind weer opzetten, weliswaar uit een andere hoek. De zeilen bollen en de één na de andere boot stormt over de lijn. Om 15.00 uur is iedereen binnen en kan het anker van de Albatros weer op.

Tijdens de overall prijsuitreiking nemen Daikin en EscXape de eerste prijzen mee naar huis. De, door Hagoort Sails, AVL, Schuttelaar en Partners, Maritiem Watersport en Intro-Uitzendbureau, aangeboden spinnaker is tenslotte voor de Visione, die deze wat beduusd in ontvangst neemt.

Terugkijkend op het IJspegelseizoen hebben we te kampen gehad met een haven die uitgebaggerd werd, met schepen die verlegd moesten worden en met het ontbreken van een goed clubhuis om onze gasten te ontvangen. De IJspegelserie echter is zeker in de tweede periode zeer goed geweest. Alle weekenden vaarbaar weer en goede wedstrijden, waarin hevig met elkaar werd gestreden.

Voor het volgend seizoen is de jachthaven echter weer volledig uitgerust met goede ligplaatsen en krijgt de Jachtclub Scheveningen een fantastische huisvesting. Voor inschrijving en prijsuitreiking van IJspegel 2010 zeker een plek om weer gezien te willen worden.

Maar eerst de wedstrijden van het komend seizoen. Dit jaar zijn Peter en ik niet betrokken bij het organiseren van de Van Uden Reco Regatta. Geen weerzien dus in Stellendam maar uiteraard wel op de North Sea Regatta en wel op de start van de Vuurschepenrace op 19 mei 2009. Vanaf Hare Majesteits Mijnenjager Hellevoetsluis zullen we u allen met veel genoegen weer naar de overkant weg starten.

Namens het team van de Albatros

Aly Anink-van Driel

www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: