Portimao Global Ocean Race: Chilenen als eersten in Brazilië

Desafio Cabo de HornosDeze morgen om 10u20 GMT namen Felipe Cubillos en José Muñoz met Desafio Cabo de Hornos de leiding over van het Duitse team op Beluga Racer. Van de 7’500 af te leggen zeemijlen lagen er dan nog slechts 37 voor de boeg! De winnaars van etappe 1 en 2 hadden de laatste 9 dagen de leiding stevig in handen tot ze in een zone van zeer lichtweer verzeilden. De Chilenen aan boord Desafio Cabo de Hornos haalden hogere bootsnelheden uit het lichte weer, stormden Beluga Racer alsnog voorbij en behaalden op die manier hun eerste etappe overwinning. Na 40 dagen op zee hadden ze aan de meet nog 52 minuutjes overschot op de Duitsers.

Cubillos en Muñoz scheurden om 13:02:54 GMT in een 15 tot 20 knopen sterke zuidooster over de finishlijn aan de zuidelijke kaap van Ilhabela, Brazilië. Ze hadden voor deze epische etappe, die hen door de verraderlijke zuidelijk oceaan en rond Kaap Hoorn voer, 40 dagen 11 uren 47 minuten en 54 seconden nodig. Het Chileense duo behaalde totaal uitgeput de finish. Geen benzine meer om de batterijen op te laden die de stuurautomaat moesten voeden en dus moest er op het laatst met de hand gestuurd worden.

“Ongelooflijk, fantastisch” klonken de eerste woorden van Felipe Cubillos. “We zagen bij ieder positierapport dat we 1 knoop sneller zeilden dan Beluga Racer. Eerst lagen we 10 zeemijlen achter, dan nog 7 en toen we recht in een donkere wolk zeilden passeerden we de leiders. Ik kan het nog niet geloven. Maar verdienen doen we het zeker. We lagen het grootste deel van deze etappe aan de leiding en rondden als eersten Kaap Hoorn, wat een historisch gebeuren was voor Chili en een primeur voor een Class 40 zeiljacht.”

De Chilenen als eersten aan de finishDe Chilenen als eersten aan de finishDat hun boot op het einde constant hogere snelheden haalde verklaarde Cubillos als volgt: “We hadden noch diesel, noch water en noch voedsel over aan boord, en dus is de boot zeer zeer licht geworden, wat duidelijk een voordeel bleek in het lichte weer!” Boris Herrmann was de eerste om zijn concurrenten te feliciteren: “We zagen de wind komen en wisten dat onze leiderspositie alsnog gevaar liep. Maar wij raakten gewoon niet in het windveld. Dikke proficiat voor Felipe en José.”

Team Mogwli lag op het moment dat de eerste 2 jachten finishten nog 30 zeemijlen van de meet verwijderd en naderde aan een snelheid van amper 5 knopen. Onzen Michel, de enige solozeiler van het kwartet, zag zijn Roaring Forty nog op 105 zeemijlen van de finish maar haalde wel gemiddelde snelheden rond de 9 knopen. Op hen is het dus nog enkele uren wachten.

Volg de deelnemers via de racetracker.

info en foto's: www.portimaoglobaloceanrace.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: