Brons voor 29er-team Walraven/Böcker

Actie bij de boventonDrie Nederlandse 29er-teams verschenen aan de start van de eerste wedstrijd van de Europese 29er competitie, de 29er Eurocup. De wedstrijd werd het afgelopen paasweekend gevaren in het Zuidfranse Cavalaire. Uit de weersvoorspellingen voor vertrek bleek al dat een lagedrukgebied boven de Franse Cote d’Azur dit jaar voor een spectaculaire openingswedstrijd van de Eurocup zou zorgen. De Nederlandse equipe presteerde prima tijdens de krachtige wind. Het team Mark Walraven/Kaj Böcker veroverde zelfs brons.

De eerste dag verliep niet geheel zoals gepland voor Walraven en Böcker. Veel wind, zware bewolking en Middellandse Zeegolven verraste het team. De focus tijdens deze eerste internationale wedstrijd van het seizoen bleek even ver te zoeken. Na vier races (15, 11, 8 en 11) spoelde het Nederlandse duo aan op het strand. De teleurstelling was op de gezichten af te lezen. “We balen hard”.

De andere Nederlandse teams presteerden die dag beter. De broers Sander en Thijn Mertens staan na dag 1 op een zesde plek en stuurman Ted Bakker, die voor deze gelegenheid zijn oude bemanning Iskander Pels Rijcken heeft benaderd, scoort een knappe elfde plek overall in het veld van 62 boten.

Bij het aanbreken van de tweede dag giert de wind al weer over de Franse heuvels, waar het Nederlandse kamp zich heeft gevestigd. Mark Walraven en Kaj Böcker zijn de klap van gisteren te boven en scoren vandaag in deze omstandigheden een overtuigende serie van 1, 3, 2 en 7. Ze maken een enorme sprong omhoog in het totale klassement. Sander en Thijn Mertens zakken helaas naar een tiende plek overall en Ted Bakker en Iskander Pels Rijcken staan na dag 2 op een nog steeds verdienstelijke op een vijftiende plek.

Dan breekt voor de Nederlandse teams een belangrijke derde en laatste dag aan. Het contrast met de eerste twee dagen is groot: de zon schijnt en er staat geen zuchtje wind. Alle zwaar-weer-teams die hun zinnen hadden gezet op de derde plek in het overall klassement moeten, na de twee races van vandaag, hun meerdere erkennen in het Nederlandse duo dat met een derde en zevende plek in race 9 en 10 wederom constant scoort.

De uiteindelijke topdrie ziet er als volgt uit:
1 FRA Kevin Fischer en Glenn Gouron
2 DEN Jeppe Dybkjar Ditter en Søren Dybkjar Ditter
3 NED Mark Walraven en Kaj Böcker

Het Nederlandse 29erteam Sander en Thijn Mertens eindigde op de 10de plaats, terwijl het team van Ted Bakker/Iskander Pels Rijcken de 15de plaats behaalde.

Voor meer informatie over de 29er Eurocup: www.yacht-club-cavalaire.com/regates.htm

Foto's: © Urban Böcker

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: