Team Boskalis start seizoen in vernieuwde samenstelling

Larsen/Van Helden in actieTeam Boskalis verschijnt dit seizoen met een gewijzigde samenstelling aan de start van het F18-wedstrijdcircuit. Op één van de Nacra F18 Infusions zal regerend F18 wereldkampioen Coen de Koning (NED) de helmstok bedienen, met Thijs Visser (NED) in de draad. De olympische zeiler Hugh Styles (GBR) neemt Ferdinand van West (NED) onder zijn hoede. De teams Larsen/Van Helden en Larsen/Dubbeldam willen de stijgende lijn van vorig jaar voortzetten. Door goed samen te werken en van elkaar te leren, hopen de vier bemanningen dit jaar in de top tien van het WK F18 te eindigen.

"Begin oktober kreeg ik een telefoontje waarvan mijn hart wel een paar slagen extra van ging kloppen", zo beschrijft Thijs Visser (19, Amersfoort) het moment waarop hij door Coen de Koning voor team Boskalis werd gevraagd. Visser vervolgt: "Ik ga komend seizoen zeilen met de wereldkampioen, enorm veel leren en de strijd aan met de besten; dat is een droom!" De nieuwste aanwinst heeft er twee veelbelovende seizoenen in de F18 op zitten, inclusief deelname aan het WK, EK en de Aruba Regatta. Leermeester Coen de Koning (26, Hoorn) heeft er alle vertrouwen in dat ze een goede aanvulling zullen zijn op team Boskalis: "Om ons te blijven verbeteren zullen we heel gestructureerd werken aan bepaalde vaardigheden. Hierbij ben ik zowel stuurman als coach." Het duo vervangt team Vink/Van Helden. Peter Vink kon zijn rol als Master niet langer met zijn andere werkzaamheden combineren.

Van West verder met olympische zeiler

Pupil Ferdinand van West (22, Bloemendaal) zal in 2009 samen met Hugh Styles de grote evenementen varen. Andrew McPherson, zijn stuurman van vorig jaar, behoudt een coachende rol. Van West: "Toen ik vorig jaar naar de F18 overstapte, had ik nog nooit multihull gezeild. Ik heb dan ook veel geleerd over catamarans, maar ben zeker ook een betere zeiler geworden. Komend seizoen ga ik intensief trainen met Andrew en kan ik me tijdens de grote evenementen met Hugh bewijzen." De 34-jarige Hugh Styles verdiende zijn sporen als olympisch zeiler en coach in de Tornado. Ook is hij actief in de Extreme 40-klasse.

Master en Trainee steeds gelijkwaardiger

De teams Gunnar Larsen/Christa van Helden en Sascha Larsen/Stefan Dubbeldam gaan in dezelfde formatie verder en lopen al als een geoliede machine. Zij streven ernaar dat de bemanningen een steeds gelijkwaardigere rol innemen in het team. Christa van Helden (25, Utrecht): "Gedurende het seizoen was er een duidelijke stijgende lijn te zien wat betreft de onderlinge taakverdeling. Die willen we doorzetten, zodat we in 2009 ook tijdens de grote evenementen in de prijzen vallen." Team Larsen/Dubbeldam gaat alweer het derde seizoen tegemoet. Stefan Dubbeldam (21, Delft): "Ik heb steeds meer inzicht gekregen in wat de wind doet tijdens de wedstrijden en hoe je dat kan koppelen aan de strategie. Hierdoor kan ik actiever meedenken in de tactiek en strategie." Hun doel is een plaats in de top zes van het WK F18 2009 in België. Vorig jaar werden ze zevende.

Benchmarken

Dankzij het masterclass concept behaalde Team Boskalis reeds aansprekende resultaten. Dit jaar ligt de nadruk op het verbreden van de kennis binnen Team Boskalis. De trainees kunnen niet alleen leren van hun Masters, maar tevens van elkaar. Gunnar Larsen: "Samen kom je verder. Doordat Team Boskalis uit meerdere duo's bestaat, hebben wij de kans te 'benchmarken' en een referentiekader op te bouwen. Dat maakt ons allemaal sterker en daardoor kunnen we bij de belangrijke toernooien steeds betere resultaten boeken."

Team Boskalis concentreert zich in 2009 op de grote evenementen, zoals Eurocat, Delta Lloyd North Sea Regatta, Zwitserleven Zeilweek (waaronder Ronde om Texel), WK F18, NK F18 en het Baggerweekend Zeilkampioenschap.

Boskalis en catamaranzeilen

Koninklijke Boskalis Westminster nv sponsort de Nacra Master Class sinds 2007. Volgens Hanneke Schouten, Senior Communicatie Adviseur Boskalis, sluit het concept naadloos aan bij het sponsorbeleid van Boskalis. Schouten: "Niet alleen omdat catamaranzeilen maritiem is van aard, maar ook omdat het met innovatieve techniek te maken heeft en de masterclass een belangrijk element van kennisoverdracht in zich heeft. Bovendien is het ambitieus. Deze sportmannen en -vrouwen willen winnen. De jonge talenten van Team Boskalis hadden dus eigenlijk jongens en meiden van Boskalis kunnen zijn."

Over Boskalis

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Wij leveren wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta's met ondermeer de aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in de bagger en maritieme infrastructuur sector voorkomende diensten. Daarnaast heeft Boskalis posities in strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in offshore dienstverlening (Lamnalco). Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over vijf continenten. Boskalis heeft (inclusief zijn aandeel in partnerships) circa 10.000 medewerkers in dienst.

Foto: www.teamboskalis.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: