Nederlandse dames op medaillekoers in 470 klasse

Fokkema en JongensDe Nederlandse zeilsters in de 470 klasse deden gisteren goede zaken in Hyères op de 41e Semaine Olympique Française. Margriet Fokkema en Marieke Jongens uit de Talentploeg zitten op medaillekoers. Ze staan derde in de ranglijst. De talenten worden op de hielen gezeten door Mandy Mulder en Merel Witteveen. Dit duo, dat net uit de Yngling is overgestapt en debuteert in deze boot, staat nu vierde in het klassement.

In uiterst moeilijke omstandigheden hielden de Nederlandse zeilsters het hoofd koel. Nu er meer dan vijf wedstrijden gezeild zijn mogen alle deelnemers hun slechtste resultaat aftrekken. Morgen en overmorgen worden de wedstrijden in de eindrondes gezeild. Vrijdag volgt de medal race voor de beste tien van het klassement.

Merel Witteveen was enthousiast. “We moesten even wennen aan de 470. Het is heel anders zeilen. Inschattingen in deze snellere licht boot zijn heel anders dan in de zwaardere Yngling. Maar we worden technisch steeds beter. Daardoor gaan we steeds harder en krijgen wel zelfs de kans om af en toe ons hoofd uit de boot te steken. Anders mis je weer een windvlaag of winddraaiing.”

Is de keuze nu gemaakt voor de 470? “We hebben het enorm naar ons zin. We hebben het racen heel erg gemist. We zijn heel tevreden maar we hopen dat het nog wat harder gaat waaien want we willen ook weten hoe we dat kunnen. Maar er is nog geen definitieve beslissing genomen, maar dit voelt wel goed,” besloot Witteveen.

Fokkema en Jongens uit de Talentploeg staan bekend om het feit dat ze met weinig wind goed meekomen. Vorig jaar waren ze al sparringpartners voor het succesvolle zeilduo De Koning en Berkhout in China. Talentcoach 470 Rob Seepers zei: “Hier waren ze al heel goed in en zijn ze nog steeds. We werken aan meer allround te worden om goed mee kunnen komen tot 15 knopen wind. Alles gaat volgens planning.”

Marit Bouwmeester in actie aan de bovenboeiMarit Bouwmeester in actie aan de bovenboeiOok Marit Bouwmeester die uitkomt in de Laser Radial zeilde heel sterk en wist haar vierde plaats in de ranglijst vast te houden. Coach Mark LittleJohn analyseert: “Het zijn hele lastige omstandigheden. Vorig jaar zou Marit in dit weer niet zo goed gevaren hebben. We hebben van de winter in Amerika gezeild in heel licht weer met de Olympische Kampioene Anna Tunnicliffe. Daardoor heeft Marit veel meer ervaring en zelfvertrouwen gekregen in deze condities. Ze ziet het beter ze doet er ook echt wat mee want ze neemt ook de goede beslissingen op basis daarvan.”

Pieter-Jan Postma staat is het enige lid van de Delta Lloyd Kernploeg in Hyeres. Postma staat 15de in de Finn vloot. In de 470 klasse bij de mannen zijn Sven en Kalle Coster gezakt naar een 30ste plaats. Vandaag voeren de ervaren zeilbroers twee teleurstellende manches. Hun jongere rivalen Steven LeFevre en Steven Krol staan nu 20ste.

Schmitter verscholen in druk bezette 2.4 klasseSchmitter verscholen in druk bezette 2.4 klasseBeste Nederlander in de Laserklasse is Eduardo van Vianen op een 16de plaats. Rutger van Schaardenburg staat 18de en Marc de Haas 25ste.

Thierry Schmitter staat nog steeds vierde. Zijn grote concurrent de Fransman Damien Seguin gaat vanaf vandaag aan de leiding in de Paralympische 2.4 klasse.

Van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 april doet Topzeilen TV verslag van de verrichtingen van de Nederlandse zeiltop. Kijk op www.topzeilen.tv voor de laatste video nieuws updates.

Alle info op http://sof.ffvoile.net/
Foto’s: Thom Touw en Jean-Marie Liot/DPPI/FFV

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: