Aquavitesse-Ricoh (ORC-2) wint de Van Uden Reco - Verslag vanuit de kuip

Afgelopen weekend klonk het startschot voor het eerste grote zeilevenement van het jaar voor kajuitjachten; de Van Uden Reco Stellendam Regatta, gehouden vanuit Marina Stellendam aan het Haringvliet in de Zuid Hollandse Delta. Voor het splinternieuwe Aquavitesse-Ricoh team was dit de eerste krachtmeting met de concurrentie in de ORC-2. Het nieuwe zeilteam bestaat uit ervaren en minder ervaren wedstrijdzeilers die allen opgeleid zijn tot Instructeur/ Schipper van Zeilschool en Jachtverhuur Aquavitesse in Bruinisse en Stellendam. Het team is een initiatief van Richard Rot van Aquavitesse en wordt ondersteund door hoofdsponsor RICOH.

De hele winter werden er selectietrainingen gehouden tijdens de weekenden van de Grevelingencup, met uitzicht op deze opening van het seizoen, de Van Uden Reco Stellendam Regatta. In de week voorafgaand aan het evenement werd het onderwaterschip van de Beneteau First 36.7 onderhanden genomen om te zorgen voor een optimaal resultaat. De Aquavitesse-Ricoh startte dit evenement met 9 andere boten in de ORC-2.

Zaterdag

Bij de eerste wedstrijd (ZO3) wordt het midden van de lijn gekozen, waar we dan ook met goede bootsnelheid vertrekken. Vanaf het startschip kregen we dezelfde baan als het drukke ORC-1/ORC-1 veld. Wanneer we de bovenboei ronden, beseffen we dat dit spannend gaat worden. Ongeveer 28 boten denderen aan de wind richting de boei waar wij net vandaan komen. Onze stuurvrouw stuurt ons er soepel doorheen en we komen bijna samen met de Woeste Willem (een First 36.7 uit het IRC-2 veld) bij de benedenboei. De wind wordt gekenmerkt door erg veel shifts, waardoor we twee keer extra overstag moeten op onze koers naar de bovenboei. Na de zoveelste shift blijkt dit achteraf onnodig, en de Woeste Willem loopt uit. We finishen omgerekend als vierde op nog geen minuut achterstand van nummer 1, de Waterzooi (Sun Fast 36). Het veld ligt dicht bij elkaar.

Voor de tweede wedstrijd (Z3) worden de boeien verlegd. De wind draait, zoals voorspeld, steeds verder naar rechts. Door de toegenomen wind tussen de starts in, wisselen we voorop naar de genua 3. Hier krijgen we vlak voor de start spijt van en we wisselen in rap tempo terug naar de genua 1. Door deze wissel liggen we net achter de Seven (Bavaria 35 Match) bij de startboot. We klappen gelijk weg naar rechts en lopen hoog en hard. Net achter de Woeste Willem komen we rond de bovenboei. Hoewel deze First 36.7 niet in onze klasse vaart, is het toch een leerzame wedstrijdpartner voor ons. De wind draait weer verder naar rechts en het voordewindse rak krijgt voor sommige boten meer weg van een reachrak. We finishen naar ons gevoel beter dan de vorige wedstrijd. We konden goed merken dat we veel aan de training van vorig weekend hebben gehad, met dank aan een iner/trabemanningslid van het Daikin Sailingteam.

Na de tweede wedstrijd was het wachten op een volgende start. De wind was inmiddels verder gedraaid naar ZW, maar de startboot bleef liggen waar hij lag. Tot ergernis van sommige schippers werd de laatste start na anderhalf uur (!) wachten afgeblazen en ging iedereen richting de haven. Op de tussenstand zagen we dat we de tweede wedstrijd een tweede plaats hadden gevaren achter de Argeonaut.

Zondag

De tweede wedstrijddag begon met enkele regendruppels die de spiegel van het wateroppervlak doorbraken. Er stond geen zuchtje wind. De eenheidsklasse hadden moeite om op hun startplaats te komen, aangezien deze baan in de buurt van Hellevoetsluis lag. Na een uur wachten was er nog weinig veranderd in de weersomstandigheden. Om de serie geldig te maken moesten er 3 wedstrijden worden gevaren. Het wedstrijdcomité moet zichzelf achter de oren hebben gekrabd toen ze na de magere twee wedstrijden op zaterdag, ineens zonder wind zaten op de slotdag van het evenement.

Uiteindelijk om elf uur starten we dan toch. Met erg weinig wind op de baan is het zoeken naar de vrije wind en de plekken waar je druk in je zeilen kunt houden. We starten richting de pin end van de startlijn en krijgen het voor elkaar om langzaam weg te lopen bij de concurrentie. De boot loopt goed en er wordt continu getrimd om druk in de zeilen te krijgen of houden. We komen net voor de Seven rond de bovenboei en op het voordewindse rak blijft hij in ons kielzog. Bij de benedenboei liggen we ver voor de concurrentie van de eerste dag, de Argeonaut en Waterzooi liggen geparkeerd op het voordewindse rak. De Seven kiest de linkerkant van de baan, waar wij naar rechts gaan achter de eerste boten van het IRC-1/ORC-1 veld aan. We komen voor de Seven bij de bovenboei en weten de voorsprong te vergroten. Het laatste rak naar de finish varen we twee bootlengtes goed op de Woeste Willem en we komen dan ook een preekstoel eerder over de finish. We zijn erg blij met deze wedstrijd, de bootsnelheid was goed, en tactisch hebben we het goed gedaan. We klokken de voorsprong op de Seven op de finish en hebben 2½ minuut op ze uitgevaren.

Dan is het wachten op de volgende start. We dobberen met alle boten langzaam richting de haven. Na twee uur wachten begint het startschip zenuwachtig te worden. De boeien worden elk kwartier op een nieuwe plek gelegd, maar het startschip lijkt niet van zijn plek te willen komen. De wind wakkert aan, er wordt nog een start gedaan, maar deze wordt na 10 minuten teruggeroepen. Vervolgens wordt er koste wat kost nog een start uitgeperst om vijf voor half drie. De IRC-1/ORC-1 boten starten met 2 knopen wind op onze teller. Hierna zijn wij aan de beurt. De catamarans bij de boven boei liggen te dobberen, de IRC-1/ORC-1 ligt 100 meter voor ons te dobberen en wij kunnen over bakboord niet over de startlijn raken. Na 5 minuten bijliggen wordt besloten om de wedstrijden af te breken en varen we terug naar de haven.

Uiteindelijk blijkt de voorsprong op de Seven omgerekend stand te houden en hiermee winnen we de laatste wedstrijd en het eerste grote evenement van de Aquavitesse-Ricoh! De voorbereiding voor het volgende evenement, de Vuurschepenrace, is alweer in volle gang en we kijken uit naar een wedstrijd met de ORC-2 boten uit het Noorden van het land.

Uitslag ORC-2:
1. Aquavitesse-Ricoh
2. Seven
3. Argeonaut

www.aquavitesse-ricoh.nl
Foto's: Redactie Man Bijt Hond/NCRV en JanBart/Sailingshot.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: