Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd verliest eindsprint en wint vertrouwen

De laatste meters met de skyline van BostonTeam Delta Lloyd verloor in de laatste uren van de zesde etappe de eindsprint om de vijfde plek. Met het zicht op de finish wist Telefonica Black (ESP) er toch voorbij te komen. In de vroege ochtend van 27 april om 6.10 uur lokale tijd passeerde de Nederlandse VO70 als zesde de eindstreep in Boston/USA. Het verschil met de Spanjaarden was slechts 22 minuten. Ondanks de teleurstelling toonden schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) en zijn bemanning zich tevreden over de gevaren race van Rio de Janeiro naar Boston.

Na een voorzichtige start lag de Nederlandse VO70 enkele dagen in tweede/derde positie. Team Delta Lloyd ging als derde door de scoring gate bij Fernando de Noronha. In de slotfase van deze etappe leverde het een fel duel met Telefonica Black om de vijfde positie.

Vannacht lag de NED 1 nog nipt voor op de Spanjaarden. Het was stuivertje wisselen. Navigator Wouter Verbraak legt uit: "Gisteren was moeilijk. Er was weinig druk en er waren eigenlijk twee winden die met elkaar vochten. De keuze was of je in de oude wind bleef zitten of voor de nieuwe koos. Telefonica Black bleef langer in de oude bries en wij zetten koers naar de kust om daar de nieuwe wind op te pikken. Alleen kwam die niet snel genoeg. Uiteindelijk is Telefonica Black ons voorbij gedobberd. De grote klap kwam bij het laatste waypoint van de exclusion zone (ter bescherming van de walvissen dichtbij de kust van Boston), waar dat windwak zat en wij ineens vijftien mijl verloren. Toen konden we ze niet meer houden."

Gat gedicht

De Nederlandse voordekker Gerd-Jan Poortman kon zijn teleurstelling over de verloren positie niet verbergen: "Het is jammer dat we toch zesde zijn geworden, nadat we Telefonica Black twee weken achter ons hebben gehouden. We hadden het wel verdiend om hier vijfde te worden." Maar Poortman benadrukte tevens de positieve ontwikkelingen: "We zitten er dicht bij. Voorheen had je de Russen en daarachter zaten wij. Tussen de Russen en de rest zat een groot gat. Dat hebben we eigenlijk dicht gevaren. Zo moet je het zien. Er zitten misschien niet zoveel boten tussen, maar qua afstand hebben we veel goed gemaakt."

Landgenoot Verbraak ziet eveneens de opwaartse spiraal: "Deze groep mensen heeft een duidelijke wil om beter te worden. Ze halen alles uit zichzelf. Dit is een super basis voor resultaten in de komende etappes."

Conform doelstelling

"Ons voornaamste doel was om niet als laatste in Boston te finishen en al vechtend met de vloot. Dat is gelukt", sprak Bermúdez de Castro op de steiger. "De jongens hebben hard gewerkt en het belangrijkste is dat we hebben gestreden. Tot het einde." Over de grootste verbetering zei Bermúdez de Castro het volgende: "Het is de inzet van het hele team geweest. De walploeg heeft echt fantastisch werk geleverd. De boot was goed en we hebben niets kapot gemaakt. Ik denk dat de Delta Lloyd zelf de grootste stap voorwaarts was."

Finish zesde etappe:

1. SWE - Ericsson 4, Torben Grael (BRA)
2. SWE - Ericsson 3, Magnus Olsson (SWE)
3. ESP - Telefonica Blue, Bouwe Bekking (NED)
4. USA - Puma Racing, Ken Read (USA)
5. ESP - Telefonica Black, Fernando Echavarri (ESP)
6. NED - Delta Lloyd, Roberto Bermúdez de Castro (ESP)
Nog in de race: IRL - Green Dragon, Ian Walker (GBR)

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.teamdeltalloyd.com
www.volvooceanrace.org

Foto: Sander Pluijm/Team Delta Lloyd

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: