North Sea Regatta eerste gebruiker Nautisch Centrum Scheveningen

Team Eclectic, overall winnaar 2008 in de IRC 1De Delta Lloyd North Sea Regatta 2009 heeft de primeur en wordt de eerste gebruiker van het Nautisch Centrum in Scheveningen. Twee dagen na de oplevering op 27 mei, zullen de organisatie en de zeilers de nieuwe faciliteiten inwijden. Dit jaar kent het grootste zeilevenement van Nederland wederom een uitbreiding in het aantal klassen, met bijvoorbeeld de Swan 42 en de International 14. Daarnaast wordt het strandprogramma nog spectaculairder dan voorheen.

"Op dit moment zijn er waanzinnig veel bouwvakkers ongelooflijk hard aan het werk om het Nautisch Centrum op tijd af te krijgen", zegt organisator Frans Sluyters. "Dat is toch wel spannend", geeft hij toe. Het Nautisch Centrum zal ruimte bieden aan de afdeling topzeilen van het Watersportverbond, de kantoren en het clubhuis van Jachtclub Scheveningen en een toprestaurant, gerund door sterrenkok Paul van Waarden. De organisatie krijgt dus na jaren van gereken en protestafhandeling in portocabins, echte kantoorruimtes. De zeilers mogen de gloednieuwe en ruime sanitaire voorzieningen inaugureren. Helaas kan nog niet iedereen van de culinaire hoogstandjes van chef Van Waarden genieten, want het restaurant is gereserveerd voor VIP-gasten. Voor de officiële opening van het Nautisch Centrum wordt een zeer speciale gast verwacht.

Grootse watersportreünie

Met ruim 40 klassen, zo'n 3.500 deelnemers en meer dan 10 nationaliteiten, is de Delta Lloyd North Sea Regatta één van de grootste reünies van zeilend Nederland. Professionals en amateurs, grote jachtenzeilers en surfers, ze komen één keer per jaar allemaal bij elkaar. Dit jaar doen de First 31.7 en de extreem snelle International 14 voor het eerst mee. Ook de Club Swan 42, een snelle klasse met allure, zal aanwezig zijn. De Mumm 30 is terug van weggeweest, doordat de organisatie een aantal internationale teams heeft weten te trekken. Voor de Flying Dutchman zeilers en de windsurfers zijn de wedstrijden extra belangrijk, omdat zij dat weekend niet alleen om de NSR-supercup, maar ook om het Nederlands Kampioenschap van hun klasse strijden.

Volop strandentertainment

Speciaal voor de Delta Lloyd North Sea Regatta wordt het beach stadion opgebouwd. Hier vinden normaalgesproken strandsporten zoals strandvolleybal plaats, maar nu is er een waterbassin met spectaculaire boarddemonstraties en wedstrijdjes met radiografisch bestuurbare bootjes. Families kunnen weer schatgraven, een activiteit die inmiddels ongekend populair is. Langs de kaden en over de steigers zorgen streetparades met een Caribisch karakter alle dagen voor swingende muziek. Toeschouwers kunnen de catamaran- en surfwedstrijden met het blote oog vanaf de wal volgen. Een aantal wedstrijden dat verder uit de kust plaatsvindt is te volgen vanaf grote beeldschermen en op de website, dankzij een track and trace systeem.

Lady Linn en Girls Wanna Have Fun

Op het grote podium in het zeilersdorp (de feesttent) staat een verrassende line-up klaar. Lady Linn en haar Magnificent Seven vielen in België al meerdere malen in de prijzen, maar bij ons zijn ze nog nauwelijks bekend. Daar gaat de jazzy zangeres met haar enorme band deze zomer verandering in brengen. Ook de vijftien dames van Girls Wanna Have Fun staan garant voor een fantastische show. Deze verzameling van bekende Nederlandse zangeressen (o.a. Manuëla Kemp, Monique en Suzanne Klemann) rijgt met aanstekelijk enthousiasme een gevarieerd repertoire aan elkaar. Verder zullen Trafassi (Wasmasjien), Groove Station en Kees Kingsize op het podium staan.

Over de Delta Lloyd North Sea Regatta

Dinsdag 19 mei geeft burgemeester Jozias van Aartsen het startschot voor de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Deze offshore van 110 mijl vormt de opening van het evenement. Na een rustdag in Harwich, varen de IRC en ORC klassen op vrijdag 22 mei de R.O.R.C. North Sea Race, terug naar Nederland. In het pinksterweekend, van 29 mei t/m 1 juni, zeilen ruim veertig klassen wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: grote jachten, Olympische klassen, catamarans, open boten en surfers. Vanaf dit jaar is Delta Lloyd hoofdsponsor van 's lands grootste zeilevenement op open water.

Voor meer informatie, surf naar de vernieuwde website www.nsr.nl

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: