Portimao Global Ocean Race: Kleinjans gefinished in Brazilië

Boris Herrmann verwelkomt Michel Kleinjans in BraziliëMichel Kleinjans is op 3 april om 04:05:03’ uur GMT over de finish gezeild in Ilhabela, Brazilië. Hij deed 41 dagen, 2 uur, 50 minuten en 30 seconden over het 7500 zeemijlen lange traject dat begon in Wellington, Nieuw Zeeland. Niet alleen is hij de eerste Belg die in een boot van 40 voet in een zeilwedstrijd rond Kaap Hoorn is gezeild, maar hij slaagde er ook nog in om nauwelijks 15 uur na Desafio Cabo de Hornos, de eerste in deze race, te finishen. Een geweldige prestatie van 'onze Michel'.

Het was van aanvang duidelijk dat de Class 40 boten de Roaring Forty te vlug af zouden zijn. Door een goede meteotaktiek , toegesneden op het potentieel van zijn boot, bleef hij tot halfweg de Zuidelijke Oceaan haasje over spelen met de ‘double handend’ deelnemers. “Het is net aan de ice gate (een breedtegraad waaronder de deelnemers niet mochten komen uit ijsgevaar) dat ik een steek heb laten vallen, waardoor de Cabo de Hornos en de Beluga Plots zijn weggeschoten. Het is pas om duizend mijl voor de finish dat ik dat weer heb kunnen goedmaken. Vooraan zijn ze stil gevallen en ik heb iedereen weer ingelopen,“ zegt Kleinjans met een vibrato van trots.

Het hoogtepunt van deze zwaarste etappe van de hele wereldomspannende race was natuurlijk de ronding van kaap Hoorn. Kleinjans zag er naar uit en bleef nogal kooltjes onder iets waarover hij later zijn top van de berg ervaring zou noemen. “Ik blijf nogal matig enthousiast, dat is mijn aard. Maar ik moet toegeven dat het opduiken van de Kaap Hoorn rotsen een zware indruk maakten. Ik was dan el een dag of dertig op zee. De tijd is dan al iets abstracts geworden. Een plots die zwarte massa. Da’s heel anders dan wanneer je de Schotse kust in zicht krijgt. Of Zeebrugge. Natuurlijk kreeg ik die schuiver, waardoor we zijn plat gegaan. Dat was dan weer iets minder. Maar al bij al goed afgelopen.”

Kaap Hoorn was ook een nautische mijlpaal. Er staat aardig wat stroom die gelukkig meeloopt. Ook aan Stateneiland kon de Roaring Forty meelopen met de stroming, zodat hij gemiddelden van 13 à 15 knopen maakte. Tegen het einde, parallel aan de Braziliaanse kust, was het net de grillige stroming die de alle zeilers parten speelde. "Ik weet niet juist of het een kwestie is van zout en zoet water. De Amazonestroom die draaikolken veroorzaakt. Of van warme en koude wervelingen. Op sommige momenten had ik veel stroom mee, dan weer plotseling tegen. Je zag me dan ook op de kaart de tegenstanders inlopen of zij weer van mij wegvaren."

Michel Kleinjans is na het obligate aankomstritueel een paar uur in zijn hotelkamer gaan rusten. “Eindelijk een rustig, warm bed. Toch wel in een als een boot ingerichte kamer, maar ... alles staat hier tenminste stil“, lacht Kleinjans aan de telefoon. Zijn boot heeft wonderbaarlijk genoeg weinig geleden. “Als de race voorbij is, zal die wel helemaal in orde zijn zeker?” grapt Kleinjans nog. Hij heeft nog wel last van een lekkage aan de leidingen van de ballasttanks, maar dat is een kwestie van wat klussen en klaar.

Volg alle deelnemers via de racetracker.

Meer info en foto's: www.portimaoglobaloceanrace.com

Tekst: Pit De Jonghe
Foto: Portimao Race

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: