Spannende afsluiter van het Goofies seizoen 2008-2009

Moonlight Shadow en CrossroadsOp een nevelige Oosterschelde verschenen 86 jachten aan de start van de laatste Goofies, seizoen 2008-2009. Een aangename zuidzuidwester, tussen de 8 en 13 knopen sterk, deed het slechte zicht op het wedstrijdwater al snel vergeten. De overall prijzen waren in bijna alle klassen nog niet beslist, zodat het best spannend beloofde te worden. En in veel klassen bleef het dat ook tot aan de finish. Traditiegetrouw werd er in 4 groepen gestart en de nep Goofen hadden het zich gemakkelijk gemaakt en de banen van de vorige editie gekopieerd.

De condities waren dan ook nagenoeg identiek. Weerom werd dus richting Roompotsluis gestart, ging het rechtsom aan de R15SVK2 richting Zierikzee, maakte de vloot rechtsomkeer aan de R32 om na het obligatoire ronden van de SVK5 aan de Zeelandbrug voor de laatste keer dit seizoen te finishen aan de havengeul van Colijnsplaat.

ORC 1

Start ORC 1Start ORC 1In de ‘topklasse’ werd het een ongemeen spannende strijd tussen de Swan 42’s. Zij maakten er met hun drietjes een mooi spektakel van. Aan de finish was het de ‘Aqua Equinox’ van Filip Balcaen die met de line honours ging lopen. Hij zou met de snelst gezeilde tijd ook na correctie nog een derde plaats overhouden. Een minuutje later was het de beurt aan de ‘Baraka GP’ van O.M. de Graaf, die op zijn beurt een minuutje voorbleef op de ‘Holmatro ING RE’ van Lennard van Oeveren.

Na het deskundige rekenwerk van Kees van der Vaart verscheen alweer de Dehler 39 ‘Ragazza’ van Ornee/Dolk bovenaan de tabellen. De Grand Soleil 43 ‘Roark’ van Kees Kaan werd uiteindelijk 2e en ‘Aqua Equinox’ vervolledigde dus het dagpodium. Na 7 wedstrijden bleek ook overall ‘Ragazza’ de regelmatigste. De Grand Soleil 43 ‘Antilope’ van Ralph Berkman en de ‘Holmatro ING RE’ werden respectievelijk 2e en 3e.

ORC 2-5

Start ORC 2-5, de eersteStart ORC 2-5, de eerste“Starten met de stroom mee, let dus op aan de vertreklijn” had de palaver-nep-Goof nog gewaarschuwd. Toch overschreden ze met zodanig velen de startlijn te vroeg dat de volledige groep werd teruggetoeterd. Dit betekende dat ze nu moesten wachten tot alle andere groepen waren vertrokken om het nog eens te proberen. Maar ook bij de 2e startpoging hadden ze hun lesje nog niet geleerd. En bij de 3e start knepen de nep-Goofen een oogje dicht, het zou anders wel heel laat gaan worden!

Om het goed te maken zorgden ze dan wel voor een heel spannende race. Binnen de minuut verschenen de eerste 3 aan de finish. De J-109 ‘Yeti’ van Paul van de Pol nam de line honours. Amper 25 seconden later scheurde de ‘Switch’, een Dehler 36, van Kees Meijer over de finish, met in haar kielzog de X-362 Sport ‘Elyxir’ van P.C.B. Dijkhuizen. De Stern 33 ‘A Boen’ van Johan Bol volgde 4 minuutjes later. Goed voor een 3e stek na correctie. Daarin was ‘Elyxir’ de snelste, gevolgd door de ‘Switch’.

Ook overall kwamen dezelfde namen terug. De ‘A Boen’ bleek het minste aantal punten te hebben verzameld, gevolgd door de ‘Switch’. Op de derde podiumstek verscheen lokale getrouwe Henk van Zweden met zijn First 300 Spirit ‘Beau Bateau’.

ONGEMETEN > 10 meter

Start ongemeten groter dan 10 mStart ongemeten groter dan 10 mIn deze klasse verschenen maar liefst 27 jachten aan de start. Maar het was de ‘Snelle Vliet’, een Dynamic 43 op naam van Emiel Van Hemeldonck, die er een ware one woman show van maakte. Ze duldde enkel de ‘Shamrock’ in haar kielzog, al moest Wim Vandesande met zijn X-1 Tonner toch ruim 4 minuten toegeven aan de winnaar. De echte strijd werd achter dit duo gestreden.

De First 40.7 ‘Moonlight Shadow’ van Chris Baert en de First 36.7’s ‘Achiroe’ van Katrien Claessens en ‘Mojo’ van Frank Van Der Mijnsbrugge vochten een robbertje uit, gewonnen door de grootste First. Aan boord van de ‘Mojo’ ging aan de laatste boei de spi naar beneden maar kregen ze de genua 3 pas na vele minuten langs de tuffluff omhoog gehesen. Daarmee was meteen de 4e plaats voor Katrien en haar ‘Achiroe’ veilig gesteld. De 'Emma' had ondertussen een drenkeling opgemerkt, maar bleek uiteindelijk assistentie te bieden voor een klein jol zeilbootje. Het overboord Kerstverhaal zindert dus toch nog na in de Goofies vloot. Mooi.

Overall was het dan weer het Van De Stadt Norman ontwerp ‘Crossroads’ van Andries Wams die met alle pluimen ging lopen. De Salona 37 ‘Bizztrob’ van Alex De Bruyn realiseerde evenveel punten als de ‘Mojo’ maar werd dankzij een paaltje meer toch tweede. Voor een eerste seizoen ooit en slechts 5 deelnames toch een knappe prestatie van de jonge ‘Mojoanen’!

ONGEMETEN < 10 meter

Het startschip van de nep GoofenHet startschip van de nep GoofenDe kleintjes waren met 20 en dus de 2e drukst bezette klasse. Voor het overall podium was er geen spanning meer. De Spirit 32 ‘Bolderik’ van Wim Driessens domineerde het ganse seizoen en kon niet meer bedreigd worden. Voor de dagzege werd het wel heel spannend. De Sun Fast 32i ‘Avanti’ van Jaques Van Diest was alweer als eerste aan de finish, maar werd door de rekenmeesters teruggefloten naar de 6e stek. De First 31.7 ‘Kymera’ van Jan de Bruyn finishte luttele 30 seconden later. Goed voor een 3e gecorrigeerde stek. Maar amper 10 seconden later zag Jan al de bemanning van de ‘Bolderik’ juichen. Als 3e over de finish, maar na correctie toch alweer een paaltje voor de bende van Wim. Met 5 paaltjes hebben zij een perfect Goofies-parkours afgelegd, chapeau!

In de bijlagen kan je alle resultaten nog eens rustig doorlezen. Alleen de volledige ORC 2-5 einduitslag stond door technische mankementen nog niet op punt.

De nep-Goofen nemen nu wat verdiende rust. De zeiljachten maken zich op voor het IRC en CR circuit en alle andere zomerwedstrijden. In oktober komen ze dan terug op bezoek in Colijns aan de Oosterschelde, alwaar de Goofen tegen dan ongetwijfeld een feestelijke jubileum editie hebben voorbereid. Tot dan en nen dikke merci!

Verslag en foto’s: Guy C.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: